Köşe Yazarı

Enflasyon, Ekonomi, Dünya Olayları ve Sonuçları

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enflasyon: Artan fiyatlara karşı elimizde olan paranın alım gücünün giderek azalması.

Ciddi enflasyon; aynı zamanda ürünlerin fiyat artışının da olması.

Sebep, genellikle devletlerin borçlanması ve borçlanmanın sürekli olması… Olay sadece para basmak ve harcamak değil. Esas problem, bizim zamanımızda da giderek artan borçlanma.

Neden endişelenmeliyiz?

Çünkü böyle bir durumda üretim azalır ve işsizlik artar. Bir sonraki kriz de işsizlik olacak diye yazmıştım.

Şu anda tüm ekonomik göstergeler tüm dünyada bu yönde. Basılan paralar genelde finans piyasalarına gidiyor ama ortada enflasyon var, üretim azalıyor ve borsalar global olarak yükseliyor.



Mümkün mü? Evet mümkün. Şimdi olduğu gibi, gerçekçi değil ve dolayısıyla borsada şirketlerin değerleri şişmiş durumda. Bence %50 ve daha fazla geri kayma yaşayacağız. Türkiye’deki borsadan bahsetmiyorum. Geçmiş makalelerde BIST ile ilgili yazmıştım, aşağıya doğru güzelce takip edebilirsiniz, 850‘lere doğru.

Ama küresel olarak düşüş gelince işler iyice karışacak ve en son böyle karıştığı zaman savaş çıkmıştı. Çünkü ekonomik krizler savaşları beraberinde getirirler.

Geçmiş makalelerimde de doğal afetlerin etkisinden bahsetmiştim ve bildiğiniz gibi sadece Türkiye değil tüm dünya ya yanıyor ya sel veya deprem yaşıyor ya da başka bir doğal afet ile karşı karşıya. Mesela buğday depolarının fare istilasına uğraması gibi.

Hal böyleyken tüm bu faktörlere Covid-19 aşısının da çözüm getirmediğini görmemizle beraber (ki geçmişte aşı çözüm olmayacak demiştim!) görüyoruz ki tüm dünya fitili ateşlenmiş bir dinamit misali gidiyor!

Önümüzde de tüm bu olaylara ek olarak kıtlık geleceği için, ister zengin ister fakir olun fark etmeyecek! Zira yiyecek yok ise ya da kıt ise zenginlik bir şey getirmez, zira yemeği olan bir kişi bu tür bir durumda satmak istemez. Gıda ve giderek artan enflasyona dikkat edin her alışverişe gittiğinizde. Raflara da dikkat edin… Çünkü bu kadar sorun içerisinde eksilme aşamalı değil, büyük ihtimalle hızlı ve ani olacaktır.

Çağrı: Hükümetin gıda ve su için acil eylem planı yapması gerekir!

Çok geç olsa da hemen yapılmalı. Hükümetin bunu yapacağını veya yapabileceğini sanmıyorum. Ama en azından belediyeler şehirlerinde acil gıda ve su yönetimi ve planını gerçekleştirmeli, sağlıklı depolamayı bir an önce yapmalı ve tedbirleri almalıdır.

Çünkü halk aç kalırsa ortalığı panik ve kan götürür!