Yeni Akit yazarı “Mevcut sistemin sadra şifa olmadığını kabul edelim !” dedi, “Tam Başkanlık” istedi

Recep Tayyip Erdoğan numan kurtulmuş rabia

Yeni Akit yazarı Abdullah Şanlıdağ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Altılı Masa’nın Anayasa değişikliği önerisindeki Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şanlıdağ, altılı masanın istediği parlamenter sistemi eleştirdiği yazısında, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yetersizliğini vurgulayarak “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de bu millete bir gömlek dardır. Siyasi iktidarı denetleyecek ve kontrol edecek kurumsal mekanizmaların gücü zayıftır.” dedi.  Şikayetlerinin ardından yazısını “tam başkanlık” talebiyle bitiren Şanlıdağ, “Altılı masanın dayatmaya çalıştığı ‘geliştirilmiş parlamenter sistem’ önerisi ve bu yönde hazırladıkları projeler çözüm değildir. Ama mevcut sistemin de sadra şifa olmadığını kabul edelim. Reisin atması gereken adım, bundan sonrasında tam Başkanlık sistemi olmalıdır.” dedi.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de partisiz, siyasete, gündelik olaylara, dünyadaki gelişmelere bigane, yetkileri sınırlandırılmış, sembolik ve noter konumunda bir Cumhurbaşkanı istendiğini yazan Şanlıdağ, “Tüm yetkilerin Meclis ve Başbakanda toplandığı, eski parlamenter sisteme dönmek zorunda mıyız? Bir üçüncü tercih hakkımız yok mu? Eskiye dönüşün artık imkânı yok” görüşünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bu millete bir gömlek dar olduğunu yazan Şanlıdağ, şöyle devam etti: “Siyasi iktidarı denetleyecek ve kontrol edecek kurumsal mekanizmaların gücü zayıftır.  Ekonomi ve siyasette tıkanmalar var. Ekonomik krizin üzerini ‘fahiş fiyat’ şalıyla örtemeyiz. Pahalılığı önlemenin bir yolunu bulmalıyız. Sadece gıda fiyatları pahalı değil ki. Petrol, enerji ve diğer maddeler de pahalı. Rasyonel, gerçekçi adımlar atılmalı.

Bugünkü sistemde Cumhurbaşkanı siyasî kararları verme konusunda tek yetkilidir. Bakanların hiçbir siyasî yetkisi ve meclise karşı sorumluluğu yoktur, adam dışarıdan atanmış, siyasi bir bedel ödememiş. Milletvekilinin yetkileri de daraldı. Sözünün kıymeti de yok. Vatandaşla hükümet (iktidar-güç) arasında köprü görevi gören vekiller, seçmenin taleplerini ilgili bakana iletmede zorluk yasıyor. İletse bile işin icra ve takibinde sıkıntılar olabiliyor. Bu yüzden hiçbir bakanın Cumhurbaşkanından bağımsız hareket etmesinin, herhangi bir konuda açıklama yapmasının imkanı yoktur.

Altılı Masa’nın dayatmaya çalıştığı ‘geliştirilmiş parlamenter sistem’ önerisi ve bu yönde hazırladıkları projeler çözüm değildir. Ama mevcut sistemin de sadra şifa olmadığını kabul edelim. Reisin atması gereken adım, bundan sonrasında tam Başkanlık sistemi olmalıdır. Tam Başkanlık sistemine geçebilmeyi konuşmalıyız artık.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın