Yeni hastalığın adı ‘Kıyamet kaydırma’

saglikmanset1

“Doomscrolling” felaket kaydırma ya da kıyamet kaydırma olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz sosyal medyada kötü haberler arasında durmadan gezinme ve her endişe verici haberi okuma eyleminin adı

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, bir kişi istenmeyen bir olumsuz olay hakkındaki bilgileri öğrenme veya onlardan saklanma seçeneğiyle karşı karşıya kaldığında, beyinde aktif hale gelen belirli alanları ve hücreleri belirledi. Bir örnekle açıklayalım: Bir grup insana kanser olup olmadığını öğrenmeleri için test yapma şıkkı sunulduğunda bir kısmı testi yani kötü haberi öğrenme ihtimalini kabul ediyor, diğer kısmı ise reddediyor.

Doç. Ilya Monosov, “Modern yaşam tarzlarımız, belirsiz ve sürekli değişen bir ortamda hayatta kalmamıza yardımcı olmak için milyonlarca yıl içinde gelişen beynimizdeki devreleri yeniden şekillendiriyor olabilir” dedi. Örneğin, insanların birçoğunun daha önce haberdar olmadığı Covid-19 salgını, sosyal medyadaki kötü haberler arasında durmadan gezinme ve ortaya çıkan her endişe verici haberi okuma eylemi olan kıyamet kaydırmayı yaygın hale getirdi.

 

Maymunlar üzerinde yapılan araştırma istenmeyen olasılıklar hakkında bilgi aramaya karar vermede beyinde korteksin iki farklı bölgesinin çalıştığını gösterdi. Bu bulgu, obsesif-kompulsif bozukluk ve anksiyete gibi psikiyatrik durumların altında yatan süreçlere ışık tutabilir. Yani sosyal medyada sürekli olumsuz haber arayan kıyamet kaydırmanın sırrının çözülmesi belirsizliğe tahammül edemeyen insanlar için daha iyi terapilere doğru bir adım olabilir.