Yeni sistemin bilinemeyen yüzü: “Yayımlanmayan Cumhurbaşkanı Kararları”

İbrahim Kaboğlu

CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 3.5 yıllık görünümünü özetleyen bir rapor hazırladı. Rapor ilginç verileri ortaya koydu. “Tek kişilik hükümet” sisteminde Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile yapılan düzenlemelerin sayısı ve genişliği TBMM’nin yasama yetkisine etkisi açısından eleştiri konusu olurken, bir diğer tartışma da “Cumhurbaşkanı Kararları” ile yapılan düzenlemelerde oldu. Bu süreçte 5 bin 87 Cumhurbaşkanı kararı alındı, bu kararların 2 bin 347’si Resmi Gazete’de yayımlanırken diğer kararların ne olduğu ise bilinemiyor.

Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri’ne göre daha az dikkati çeken “Cumhurbaşkanı Kararları”na dair inceleme ilginç sonuçlar ortaya koydu.

2347 CUMHURBAŞKANI KARARI BİLİNEMİYOR

Kaboğlu’nun raporuna göre; Bu süreçte 5 bin 87 Cumhurbaşkanı kararı alındı, bu kararların 2 bin 347’si Resmi Gazete’de yayımlanırken diğer kararların ne olduğu ise bilinmiyor. Kaboğlu’na göre “Yayımlanan kararların 604’ü acele kamulaştırma gibi mülkiyet hakkı güvencelerini ihlal eden kararlar” oldu.

Kamuoyunda büyük tartışma konusu olan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması da bir Cumhurbaşkanı kararı ile mümkün oldu.

Bazı kararlarda ormanlık alan sınırları keyfi biçimde değiştirilirken, bazı kararlarda ise il sınırları değiştirildi.

“ÖNGÖRÜLEMEZ VE DENETİMSİZ BİR ALAN”

Prof. Dr. Kaboğlu’na göre “Kararlar, kimi zaman hak ve özgürlükleri ihlal ederken kimi zaman da Anayasamız gereği kanundan önce gelen uluslararası sözleşmelerden çıkmak için kullanılan öngörülemez ve belirsiz bir alan. Cumhurbaşkanı kararname ve kararlar ile çok geniş yetki alanına sahipken; 27. Yasama döneminde çıkarılan birçok yasada ayrıca Cumhurbaşkanı’na geniş takdir yetkileri tanınmaktadır. Bu itibarla Cumhurbaşkanı denetimsiz bir alana sahip olmaktadır.”