Yenilenebilir enerjide gözümüz yüksekte

1

EİT Enerji Bakanları Toplantısı’nda konuşan Bakan Fatih Dönmez, gelecek 10 yılda üretim kapasitesine 10 gigavat güneş, 10 gigavat da rüzgar enerjisi eklemeyi hedeflediklerini söyledi. Dönmez, Türkiye’nin ilk çeyrekte Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu da sözlerine ekledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin toplam enerji kurulu gücünün yüzde 53’ünün yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu dile getirdi. Dönmez, yeni hedefi de “Önümüzdeki 10 yılda 10 gigavat güneş ve 10 gigavat rüzgar enerjisi üretim kapasitesi eklemek” ifadesi ile aktardı. Dönmez, video konferans yöntemiyle katıldığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Enerji Bakanları Toplantısı’nda, Türkiye’nin, yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımına ve temiz enerji teknolojileri için yerli üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesine önem verdiğini söyledi. Türkiye’nin 2020’yi büyümeyle kapatan ender ülkelerden olduğuna dikkat çeken Dönmez, ülke ekonomisinin geçen yıl yüzde 1,8, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 7 büyüdüğünü anımsattı.

YÜZDE 53 YENİLENEBİLİR

Türkiye’nin ilk çeyrekte Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi, OECD ve G20’nin ise Çin’den sonra en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olduğunu dile getiren Dönmez, “Yapılan yatırımlarla Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’da 5’inci, dünyada ise 12’inci sıraya yükseldi. Yaklaşık 100 bin megavat olan Türkiye kurulu gücünün yüzde 53’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. Hedefimiz, önümüzdeki 10 yılda 10 gigavat güneş ve 10 gigavat rüzgar enerjisi üretim kapasitesi eklemek. EİT Temiz Enerji Merkezi’nin kurulmasının önemli bir adım olduğunu vurgulamak istiyorum. Bölgemiz için faydalı olmasını, ayrıca ülkelerin enerji geçiş politikalarına katkı sağlamasını ve temiz enerji projelerin yardımcı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Gaz piyasasında dördüncüyüz

EİT toplantısında gaz piyasasına değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye, Avrupa’da 4’üncü büyük gaz piyasası konumunda. Farklı altyapı ve uluslararası gaz boru hattı projelerine yoğun yatırımlar yapıldı. TANAP ve TürkAkım boru hattı projeleri başarıyla tamamlandı. Türkiye’nin yeniden gazlaştırma kapasitesi arttı. Yer altı depolama kapasitemiz 2023 yılına kadar 4,5 milyar metreküpten 11 milyar metreküpe çıkacak” açıklamasını yaptı.