Yeşilçam’ın Kralı da sansür kurbanıydı

ayhan-ışık
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk sinemasının efsanesi Ayhan Işık, 42 yıl önce aramızdan ayrıldı. Yeşilçam klasikleriyle kalplerimizde yer edinen Taçsız Kral’ın makas atılmış iki de İtalyan filmi bulunuyor.

Sezercik, Acı Hayat, Küçük Hanım, Otobüs Yolcuları, Üç Tekerlekli Bisiklet ve Kanun Namına adlı yapımların da aralarında bulunduğu 136 filmde başrol oynayan Ayhan Işık, aramızdan ayrılalı tam 42 sene oldu. Ardında bıraktığı Yeşilçam klasikleriyle Türk sinemasının Taçsız Kral’ı olarak unutulmaz bir efsane haline gelen Ayhan Işık, İstanbul Bebek’teki evinin balkonunda istirahat ederken geçirdiği beyin kanaması sonucu 16 Haziran 1979’da henüz 50 yaşındayken hayatını kaybetti.

ŞİDDET VE CİNSELLİK

1951 yapımı Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan ile 26 yıllık oyunculuk kariyerine başlayan Ayhan Işık, sansüre uğramış 1974 yapımı iki İtalyan yapımında da rol aldı. Sergio Garrone’nin yönettiği Le Amanti Del Mostro (Canavarın Sevgilisi) adlı korku filminde Işık, başrolü dünyaca ünlü isim Klaus Kinski ile paylaştı. Film, dönemin sansür kurulunca aşırı şiddet ve lezbiyen sahneler içerdiği için makaslandı. Yine Garrone’nin yönetmenliğini yaptığı La Mano Che Nutre La Morte (Ölümün Nefesi) ise tecavüz sahnelerinden dolayı sansürlendi. Bu nedenle iki film, Avrupa ve Türkiye’de farklı kurgularla gösterildi.

Bu Yazıya Tepki Ver