Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışması devam ediyor, ölü sayısı artıyor

bozkurt sel (14)

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketinde bilanço gün ağarınca belli oldu. Dere yatağında yer alan birçok binanın çöktüğü görüldü. Çöken binalar havadan görüntülendi. Can kaybı dokuza yükseldi. Pek çok vatandaş yakınlarından saatlerdir haber alamadıklarını söyledi. Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde sel felaketi nedeniyle yıkılan apartmanda arama kurtarma çalışması yapılıyor.

AFAD, Kastamonu’da sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının dokuza yükseldiğini duyurdu. Bartın’da da kaybolan 1 kişiyi arama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Helikopterler kurtarmayı sürdürüyor

Kastamonu’da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) selden etkilenen vatandaşları helikopterlerle kurtarmayı sürdürüyor. Bozkurt ve Abana ilçelerinde sel sularından kurtulmak için evlerinin çatılarına çıkan ve suların yükseldiği noktalarda bulunan çok sayıda vatandaş, helikopterle bulundukları yerden alınarak güvenli noktalara taşınıyor. Selden etkilenen bölgelerde kurtarma çalışmaları sürüyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kastamonu’da sel nedeniyle 6 kişinin hayatını kaybettiğini, Bartın’da kaybolan bir kişiyi arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

AFAD’dan yapılan açıklamada, 11 Ağustos’ta Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucu Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta sel ve su baskınlarının meydana geldiği hatırlatıldı.

Bartın’ın Ulus ilçesi, Kastamonu’nun Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ile Sinop’un Ayancık ilçesinin selden etkilendiği belirtilen açıklamada, afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başladığı ifade edildi.

Tahliye çalışmalarına ilişkinse şunlar kaydedildi:

“Bartın; Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 323 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir.
Kastamonu; Toplamda 285 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Helikopter ve bot vasıtasıyla tehlikeli bölgelerde bulunan afetzedeler güvenli bilgelere tahliye edilmektedir.
Sinop; Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 302 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Selin etkili olduğu bölgelerde devlet tüm imkanlarıyla seferber oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, selin etkili olduğu bölgelerde Valiler ve Kaymakamlarla da telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu ve yaraların sarılması için vatandaşların yanında bulunduğunu belirten Erdoğan, selden etkilenenlere geçmiş olsun temennisinde bulunarak, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.

İBB’den yardım yola çıktı

İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptığı açıklamada; “İBB olarak Karadeniz Bölgesi’nde selden etkilenen Ayancık, Bozkurt, Cide, Abana ve Azdavay’a 50 kişilik kurtarma ekibi, ağır iş makinaları, tahliye pompaları, kurtarma araçları, tırlarla Hamidiye Su ve Halk Ekmek gönderdik. Tüm bölge halkına tekrardan geçmiş olsun.”dedi.

Arama kurtarma çalışmaları sürüyor

Bartın’ın Ulus Akörensöküler Köyü’nde kaybolan kişiyi arama çalışmalarının AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdürüldüğü ifade edildi.

Haberleşme çalışmaları

Kastamonu ve Sinop’ta bazı bölgelerde mobil şebeke kapsama sorunu yaşandığı bildirilen açıklamada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aracılığıyla bölgeye ilave mobil baz istasyonu takviyesi sağlandığı kaydedildi.

Heyelan nedeniyle kapanan Karabük-Zonguldak kara yolu ulaşıma açıldı

Heyelan nedeniyle çift yönlü ulaşıma kapanan Karabük-Zonguldak kara yolu, çalışmaların ardından açıldı. Suçatı Tüneli yakınlarında meydana gelen heyelan sonucu yamaçtan düşen dev kaya ve toprak parçalarının sürüklenmesi sonucu ulaşıma kapanan yolun açılması için Karayolları ekipleri çalışma yürüttü.

Ekiplerin çalışmasının ardından Karabük-Zonguldak kara yolu yeniden trafiğe açıldı.
Jandarma ekiplerinin yoldaki kontrolleri sürüyor.

Karabük Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Heyelan nedeniyle trafiğe kapanan Karabük-Yenice yolu, Karayolları ekiplerinin yolu temizlemesinin ardından trafiğe açılmıştır” denildi.