Yılmaz: “İstanbul’da ciddi bir mezar yeri problemi ile karşı karşıyayız”

volkan-yilmaz-silivri

İBB Meclisi Şubat ayı toplantısında yaptığı konuşmada İstanbul’da ciddi bir mezar yeri problemi yaşandığını vurgulayan Başkan Yılmaz, “Özellikle İstanbul’un çeperlerinde doğmuş, büyümüş insanlar kendi yaşadığı köyde gömülemez; cenazeleri yan mahallelerdeki veya komşu beldelerdeki mezarlıklara gönderilir oldu.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Şubat ayı toplantısında açıklamalarda bulunan İBB Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İstanbul’da yaşanan mezar yeri problemini meclis gündemine taşıdı. Özellikle çeper ilçelerde yaşayan vatandaşların kendi doğduğu, büyüdüğü topraklara gömülemediğini ve bunun tepkilere yol açtığını ifade eden Başkan Yılmaz, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na çağrı yaparak konuyla ilgili çözüm önerilerini sıraladı.  

“HAYATINI KAYBEDEN VATADAŞLARIMIZ YAŞADIKLARI YERLERE GÖMÜLEMEZ OLDU”

İstanbul’da mezar yerleri ile ilgili ciddi problemler yaşandığını vurgulayan Başkan Yılmaz, “İstanbul’umuzun yaşadığı problemleri, yaşadığı sıkıntıları her defasında bu kürsüden, MHP Grubu adına dile getiriyoruz. 08.11.2021 tarihinde MHP Grubu adına İBB Başkanına bir soru önergesi vermiştik. Soru önergesinde şunu söylemiştik: İstanbul ili sınırları içerisinde cenaze ve defin hizmetleri İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Mezarlıkların düzenlenmesi, bakımı ve temizliğinin yaptırılması da bu birimin sorumluluğundadır. Var olan mezarlıkların kapasitelerinin yetmediğinden hareketle yeni mezar yerlerinin açılacağı, bununla ilgili kamulaştırmaların yapılacağı kamuoyunda konuşulmaktadır. Bugüne kadar yeni mezarlık yerleri açılmış mıdır? Açıldı ise bunlar hangi ilçelerde açılmıştır? Açılmamış ise bununla ilgili bir çalışmanız var mıdır? Değerli arkadaşlar İstanbul’da çok ciddi bir mezar problemiyle karşı karşıyayız. Özellikle İstanbul’un çeperlerinde doğmuş, büyümüş insanlar kendi yaşadığı köyde gömülemez; cenazeleri yan mahallelerdeki veya komşu beldelerdeki mezarlıklara gönderilir oldu.” dedi.

“MEZAR YERİ KONUSU BİR MASA ETRAFINDA KONUŞULMALI”

Mezar yeri sıkıntısıyla ilgili açıklamalarına Silivri’den örnekler vererek devam eden Volkan Yılmaz, “Selimpaşa Mahallesi’nde vefat eden biri satın aldığı bir mezar yeri yok ise Selimpaşa Mezarlığına gömülememekte, Büyükçekmece’de yer alan Celaliye Mahallesi’nin mezarlığına defnedilmektedir. İBB’ye bu mahallelerden, bu köylülerden çok ciddi tepkiler yükselmektedir. Niye biliyor musunuz? Anımız bir, acımız bir, ortak paydamız bir. Tabii ki dışarıdan diye tabir edilen İstanbul’un çeşitli yerlerinden Silivri’nin mahallelerine, köylerine cenazelerimiz gelebilir. Ama bu definler o köyde 100 yıla yakındır yaşayan vatandaşlarımızın mezarlıklara defnine engel olacak boyuta gelmişse artık buradan tepki sesleri yükselir. Onun için bu hassasiyetimizi göz önüne alın. İBB Başkanımıza buradan açık çağrı yapıyorum; 39 ilçe belediye başkanı ile bir masa etrafında bir araya gelin. Biriken konular var ve bu konu da çok önemli. Hangi ilçede, ne kadar mezar yerine ihtiyaç var, nerede mezar yerlerimiz dolmuş, nerede kamulaştırma yapılmalı veya nerede ilçe belediyeleri katkı sunabilir, bilabedel sizlere mezar yeri verebilir bunları bir masa etrafında konuşalım.

Biraz sonra Cumhur İttifakı Grubu olarak bir gündem teklifimiz olacak. O da şu; daha önce köylerde, büyükşehire mezar yerleri, mezarlıklar devredilirken kütüklere bakıldı. 2017’den önce köy kütüğüne kayıtlı vatandaşlarımıza mezar yeri hakkı tanındı. Lakin bilgisizlik, duyarsızlık neticesinde 2019’a kadar verilen süre dolmasına rağmen 2017’den önce o köy kütüğüne kayıtlı vatandaşlarımız mezar yerlerini almakta gecikmişler. İhmal onların ama biz İBB meclisi olarak bu süreyi 31 Aralık 2023’e kadar uzatıp Şile’de, Çatalca’da, Beykoz’da, Silivri’de köylerdeki vatandaşlarımıza yine bu mezar yerini alma hakkını sağlayalım.” ifadelerini kullandı.