Zekâ oyunları beyni eğitmiyor

zeka
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzenli olarak zekâ oyunları oynayan bin kişi ile oynamayan 7 bin 500 kişi karşılaştırıldı. Aralarında çok küçük bir fark çıktı. Usta kumarbazlarda bile zihinsel yeteneğin daha büyük olmadığı belirlendi.

Beyin jimnastiği oyunları, insanların zihinsel yeteneklerini geliştirmeyi vadettiği için oldukça popüler. Ancak araştırmalar, oyunların olumlu etkilerinin hafıza eğitimiyle sınırlı olduğunu gösteriyor. Bu tür oyunlar zekâyı geliştirmiyor. Journal of Experimental Psychology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, zihinsel yeteneklerin gelişmesine izin veren video oyunlarının aslında beyin eğitimiyle doğrudan bağlantısı bulunmuyor.

Araştırmayı Kanada’daki Western University of Ontario’dan bilim adamları yaptı. Düzenli zekâ oyunları oynayan bin kişi ile oynamayan 7 bin 500 kişi karşılaştırıldı. Aralarında yok denecek kadar az fark çıktı. Kendini kumara adamış insanlar arasında bile zihinsel yeteneğin daha büyük olmadığı keşfedildi. Illinois Üniversitesi’nden Elizabeth Stine-Morrow yönetiminde video oyunları ile ilgili başka bir araştırma yapıldı.

Araştırmacılar, beyni video oyunlarıyla eğiten gönüllülerin, diğer gruba göre hafıza, sözel beceriler ve akıl yürütme becerileri açısından ortalama olarak zihinsel bir avantajı olmadığı sonucuna vardı. Programları en az 18 ay kullanmış en özverili eğitmenler bile hafızasını hiç eğitmeyenlerden farklı değildi. Bobby Stojanoski, “Beyin eğitiminin bilişsel yeteneklerle ilişkili olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadık” dedi.

Bellek ile zekâ arasındaki fark ne?

Psikolog Profesör Randall Engle, işleyen bellek kapasitesi ile genel değişken zeka arasındaki farkı şöyle açıklıyor: “Çalışan bellek veya kısa süreli bellek miktarı, hızlı bir şekilde kurtarılabilir bilgileri saklama yeteneğini içerir. Genel değişken zekâ, bağlantıları görme, karmaşık fikirler geliştirme ve sorunları çözme yeteneğidir. Bu iki yetenek arasındaki ilişki, kısa süreli belleğin artmasının değişken zekâ düzeyini de artırabileceği olasılığını düşündürmektedir.”



Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir