Zincir marketler fiyat artışlarını beraber organize etmişler

alışveriş-zincir-market-tekel-kartel-süpermarket
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haklarında soruşturma açılan ve dün sözlü savunma veren 5 büyük zincir marketin danışıklı dövüştüğü ortaya çıktı. Normalde rakip olan marketlerin fiyat artışlarını kimi zaman birbirleriyle kimi zamanda üretici firma ile haberleşerek organize ettikleri ortaya çıktı. Zincir marketlerin oyunu WhatsApp konuşmalarıyla tespit edildi.

Rekabet Kurumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yakın takibe alacağız” dediği zincir marketlerle ilgili soruşturmasını tamamladı. Kurumun soruşturma heyeti, yapılan inceleme ve tespitler sonucunda, 5 zincir market ve 2 tedarikçi firma hakkında rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle idari para cezası uygulanmasını talep etti. Dün soruşturmada 29 teşebbüsün sözlü savunmaları dinlendi. Kurulun kararını bugün açıklaması bekleniyor. Yaklaşık 1 yıldır titizlikle sürdürülen soruşturmada elde edilen bulgular, market zincirleri ve bazı tedarikçilerin, 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiklerine dair tespitler içeriyor.

YAZIŞMALARI ELE VERDİ

Sabah’tan Dilek Güngör’ün aktardığına göre, soruşturmada incelenen e-mail ve WhatsApp yazışmalarıyla kendilerini ele veren zincir marketler ve bazı tedarikçilerinin, doğrudan veya dolaylı temaslar yoluyla fiyat artışlarını koordine ettikleri, rakiplerle eş zamanlı fiyat ayarlamalarına gittikleri, fiyat artış tarihleri, dönemsel kampanyalar ve indirimler gibi rekabete hassas bilgileri paylaştıkları ortaya çıktı.

Soruşturmadaki bulgulara göre, market zincirleri kimi zaman üretici firma aracılığıyla fiyat artışını koordine etti. Kimi zaman ise rakiplerle eş zamanlı fiyat artışları organize edildi. Fahiş fiyat zamları nedeniyle tanzim satışlarının yapıldığı dönemde patates, soğan ve domates gibi ürünleri zincir marketlerin rakipleriyle birlikte artırdığı da belgelere yansıdı. Market ve tedarik şirketleri yetkililerinin yazışmalarında rekabete aykırı hareket ettiklerinin anlaşılmaması için yazışma dilini doğru kullanmaları konusunda birbirlerini uyarması da dikkat çekti.



Bu Yazıya Tepki Ver