3,5 milyona hizmet edecek yatırımları kim engelledi ?

Ekrem İmamoğlu şantiye 4

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “Milyonlarca vatandaşın kullanacağı İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü metrosunun yapımını kimse engelleyemeyecek. Projeler hazır, yatırımcılar hazır, finansmanı hazır. Ama bir imza eksik. NEDEN?” paylaşımının ardındaki gerçekler gün ışığına çıkmaya başladı.

İlgili Haber
2022 Yılı Yatırım Programı’ndan saraylara bütçe, İstanbul’a engel çıktı, İmamoğlu isyan etti: “NEDEN?”

Metrobüs ve Metro hattı için finansman kaynağı bulunmasına rağmen 2022 Yılı Yatırım Programı’nda yer almamasının nedeni, eski bir İBB bürokratı olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yönetimindeki Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün gerekli onay mekanizmasını yürütmemesi olduğu iddia edildi…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehrin raylı sistem açısından bugüne kadar hiçbir yatırım yapılmamış batı kesimindeki ilk metro hattının güncelliğini yitirmiş proje çalışmalarına, 2019’da son sürat başladı. Metrobüs hattını ve E-5 trafiğini rahatlatacak metronun proje ve fizibilite çalışmaları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden (AYGM) gelen talep üzerine revize edildi. Mart 2021’de yeniden Bakanlığa gönderildi.

FİNANSMANI SAĞLANDI, YATIRIM BÜTÇESİ HAZIR HALE GETİRİLDİ

Projenin finansmanı da Mayıs 2021’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile İBB arasında Yeşil Şehir Aksiyon Planı mutabakatı ile sağlandı. Yatırım bütçesi de hazır hale getirildi.

İBB tarafından proje ve finansı hazırlanan, şehrin batı yakasındaki 3,5 milyon kişiye hizmet verecek 18,4 km’lik Sefaköy – Beylikdüzü – Tüyap Metrosu, Cumhurbaşkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan onay bekliyordu. 6 raylı sistem hattıyla entegrasyon sağlayacak, metrobüs ve E-5 trafiğini rahatlatacak çok önemli proje, 1 yıla yakındır sadece imza bekliyordu.

İBB Yönetimi, AYGM’den cevap gelmemesi nedeniyle, Kasım 2021’de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile görüşmelerde bulundu. Ancak Cumhurbaşkanlığı; AYGM onayı olmadan inceleme ve onay sürecinin başlatılamayacağı bilgisini verdi.

Bu nedenle, tüm proje ve fizibilite çalışmaları hazır olan Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu, 15 Ocak’ta açıklanan kamu yatırım programına dahil edilemedi.

METROBÜSÜ VE E-5 TRAFİĞİNİ RAHATLATACAKTI

Beylikdüzü – Çobançeşme arasında doğrudan metrobüs aksını takip edecek 18,43 km ve 10 istasyonlu Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu, bu akstaki metrobüs yolculuğu talebini önemli ölçüde azaltacaktı.

Hattın, İstanbul’un doğu – batı aksında önemli yolculuk talebini karşılayan Yenikapı-Atatürk Havalimanı Hafif Metro Hattı ile entegre olmasıyla da Tarihi Yarımada’dan Büyükçekmece ve Beylikdüzü’ne kadar raylı sistem ulaşımı sağlanacak, böylece, E5 üzerindeki araç trafiği önemli ölçüde azalacaktı.

Yine hattın Esenyurt-Saadetdere uzatmasıyla, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’na entegrasyon sağlanacak, bu bölüm de TEM üzerindeki araç yolculuklarını hafifletecekti

İBB, İNCİRLİ – SEFAKÖY METROSU’NA DA TALİP OLMUŞTU

İBB, bu süreçte; önceki dönemde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilen İncirli-Sefaköy Metrosu’nun yeniden belediyeye devri için de Ağustos ve Kasım 2020’de 2 defa Bakanlığa başvuruda bulundu.

Bu talepte, “İncirli – Sefaköy Raylı Sistem Hattı’nın Beylikdüzü’ne kadar uzatılarak tek hat olacak şekilde yapılması” belirtildi. Ancak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu talebe de olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapmadı.