ABD ile Rusya şimdi de Kuzey Kutbu’nu ısıtıyor

savunmamanset1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika, Arktik bölgesinin ekonomik potansiyeline el koymayı planlıyor… Rusya, bölgenin kaderinin yalnızca Kuzey Kutbu ülkeleri tarafından belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Yine savaş çanları çalıyor

Kuzey Kutbu, ısınıyor. Isıtan aktörler aynı: ABD ile Rusya… Peki neden? İnsanlar neden buz için savaşsın ki? Kuzey Kutbu bölgesi, buz denizi gibi gözükse de buzdağının altı çok farklı bir zenginlik. Bölgenin ekonomik potansiyeli için globalsavunma.com.tr, şu bilgiyi veriyor: “Arktika’daki rezervler Türkiye’nin petrol tüketimini yaklaşık 330 yıl, doğalgaz tüketimini ise bin yıl karşılayacak seviyede.” Yani 2008 yılı tahminlerine göre, dünyadaki keşfedilmemiş doğalgaz kaynaklarının yüzde 30’u (yaklaşık 1,670 trilyon feet küp), petrol kaynaklarının yüzde 13’ü (yaklaşık 90 milyar varil) ve keşfedilmemiş sıvı gaz rezervlerinin yüzde 20’si (44 milyar varil) ile 47 trilyon metreküp doğalgaz bu bölgede bulunuyor. Bu rakamlar da doğal olarak savaş sebebi demek. Amerikan dergisi The National Interest, savaş ihtimalini analiz etti ve Sovyetler Birliği’nden miras alınan silahların Rusya’yı Kuzey Kutbu için savaşmaya hazır hale getirdiğini yazdı. Robert Farley imzalı makalede Moskova’nın Soğuk Savaş günlerinden Kuzey Kutbu bölgesinde Batı ile yüzleşmeye hazırlandığı öne sürdü. Rusya, dünyanın en büyük buzkıran filosuna sahip. Bu filo da Rusya’yı bölgenin kalkınmasına yönelik artan ticari ilgi nedeniyle denizlere küresel erişimin garantörü yapıyor. Rusya’nın silah gücü, ABD’ye geri attırmıyor. Bu nedenle Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova’nın ana hedefinin Kuzey Kutbu’nu bir barış ve iş birliği bölgesi olarak tutmak olduğunu belirterek “Bu bölgede olup bitenlerden özel olarak sorumlu olanların konseye üye devletler olduğu konusunda hemfikiriz” dedi. Bu sözler şu anlama geliyor: Rusya, bölgenin kaderinin yalnızca Kuzey Kutbu ülkeleri tarafından belirlenmesi gerektiğine inanmakta ve Kuzey Kutbu’nu ortak bir insan mülkü haline getirmek için bölgesel olmayan bazı devletler tarafından teşvik edilen girişime karşı çıkmaktadır.

Lavrov, Blinken’in yüzüne söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te düzenlenen Arktik Konseyi toplantısında bir araya geldi. Lavrov, Blinken’e “En büyük Kuzey Kutbu gücü olarak Rusya, Kuzey Kutbu’nun sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarda sürdürülebilir kalkınmasının dengeli bir şekilde teşvik edilmesine yönelik Arktik Konseyi faaliyetlerinin önceliğini görüyor” dedi.

Moskova kendi toprağı görüyor

ABD Deniz Kuvvetleri Avrupa-Afrika Komutanı Amiral James Foggo, ABD’nin, Rusya ve Çin’in Arktika’ya hükmetmelerine ve Kuzey Denizi güzergahını kontrol etmelerine izin vermeyeceğini söyledi. Amiral Foggo, “Rusya, Arktik’i kendi toprakları olarak görüyor. Fakat aslında burası uluslararası bir bölgedir ve biz buranın her kese açık olmasından yanayız” dedi.



Arktik Konseye girmeye çalışıyoruz

Arktik Konseyi, Kuzey Kutbu hükümetleri ve Kuzey Kutbu’ndaki yerli halkın karşılaştığı sorunları ele alan üst düzey bir hükûmetlerarası bir forum. Konsey, 19 Eylül 1996’da kuruldu. Kuzey Kutup Dairesi içindeki topraklar üzerinde egemenliğe sahip sekiz ülke, konseyin üyelerini oluşturur. Arktik Konseyi’ni kuran Rusya, ABD, Kanada, Danimarka, İzlanda, Norveç, İsveç ve Finlandiya’dır. Sadece Rusya, ABD, Kanada, Norveç ve Danimarka’nın (Grönland) doğrudan Arktik okyanusuna kıyısı bulunuyor ve bu ülkeler “Arktik beşlisi” adlandırılıyor. Çin, Japonya, Güney Kore, Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkeler Kosey’de gözlemci olarak yer alıyor. Türkiye, Arktik Konseyi’ne daimi gözlemci üye statüsü kazanarak Konsey’de hem daha saygın bir konum elde etmeyi hem de bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmeyi amaçlıyor.

Bu Yazıya Tepki Ver