WSJ’den Walter Russell Mead, “Burası dedenizin Türkiyesi değil” başlıklı bir makale kaleme alıp Erdoğan’a ağır ithamlarda bulundu. Türkiye’nin haklarını savunması ABD’yi çok rahatsız ediyor
Amerikalılar şunu anlamıyor: Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Ege, Kıbrıs, Suriye, Libya, Batı Trakya veya Kafkasya’da verdiği mücadele Ak Parti’ye özgü bir mücadele değil. Ak Parti, yarın iktidarı bıraksa yerine gelecek herhangi bir hükümet de ulusal davalardan geri adım atmaz, atamaz. “Burası dedenizin Türkiyesi değil” başlıklı makale yazan WSJ’den Walter Russell Mead bunu anlamalı.
BATILI, LAİK VE SADIK!
Walter’ın makalesinde elle tutulacak tek satır yok. Ancak, Amerikan zihniyetini yansıtması açısından önemli. İşte bazı satır başları: “Türkiye, Amerika’nın en önemli müttefiklerinden biri, ancak ABD’ye diğer NATO üyelerinden daha fazla zorluk çıkarıyor. Soğuk Savaş yıllarının laik, Batılılaşan, sadık Sovyet karşıtı Türkiye’si şimdi popülist bir İslamcı tarafından yönetiliyor.
ERDOĞAN’I AZARLAMIŞ
Yakın zamanda Biden yönetimi tarafından Yahudi aleyhtarı sözleri nedeniyle azarlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya ve Suriye’den Azerbaycan’a askeri müdahalelerde bulunuyor, birçok demokratik ve Avrupa değerinden uzaklaşıyor gibi görünüyor ve Amerikan yaptırımlarına karşı Rusya’dan silah satın alıyor. Başkan Biden, bu ayın sonlarında Erdoğan ile ikili görüşmeye hazırlanırken, bu önemli ilişki hakkında yeni bir düşünme biçimi geliştirmesi gerekiyor.”
Kimmiş o Türkler Walter
“Türkler de mutlu değil. Bunu üst düzey Türk yetkililerle yaptığım bir dizi görüşmede öğrendim”
Walter’ın aşağıdaki satırlarını okuyanlar, “Kimmiş o Türkler, isim ver” dedi: “Türkler de mutlu değil. Bunu üst düzey Türk yetkililerle yaptığım bir dizi görüşmede öğrendim. Türkiye cumhurbaşkanına yakın bazı milliyetçiler ve İslamcılar, 2016’da Erdoğan hükümetini sarsan ve 251 Türk’ün ölümüne neden olan darbe girişimini ABD’nin desteklemiş olabileceğine veya en azından sempati duyabileceğine inanıyor.”
Zorluklar yapısalmış
“Hem Türkler hem de Amerikalılar uzun şikâyet listeleri üretebilir, ancak ittifakın önündeki gerçek zorluklar yapısaldır” diyen Walter, şöyle devam etti: “Türkiye ve çevresi, ABD-Türkiye ilişkilerini hem daha önemli hem de daha karmaşık hale getirecek şekilde değişti, ancak Washington henüz yeni bir ortaklığın nasıl çalışabileceğine dair bir vizyon geliştirmedi.”