ABD ‘misilleme vergi’yi erteledi

erdoğan--biden
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın yapacağı görüşme için geri yasım sürerken okyanus ötesinden Türkiye’ye yönelik ilave gümrük vergisine erteleme geldi. 2 Haziran’da Türkiye’den ABD’ye ihracatta bazı ürünler için getirilen yüzde 25’lik ek gümrük vergisi, 29 Kasım’a kadar ertelendi

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında bir süredir devam eden vergi sorunu, egçici olarak tatlıya bağlandı… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın yapacağı görüşme öncesi okyanus ötesinden ek verginin ertelendiği haberi geldi.

Türkiye’nin dijital hizmet vergisi (DHV) uygulamaları nedeniyle Amerikan şirketlerinin zararını telafi etme hedefiyle harekete geçen ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), ABD Ticaret Kanunu’nun 301’inci maddesini devreye sokmuş ve Türkiye’den ithalatta bazı ürünlere ilave yüzde 25 ilave vergi konulması gündeme gelmişti. Haziran 2020’de başlayan soruşturma neticesinde 2 Haziran 2021’den itibaren bazı ürünler için yüzde 25’lik ek verginin uygulanması karara bağlanmıştı.

Ancak misilleme kararının uygulanması, konuya ilişkin çok taraflı müzakerelerin tamamlanmasına kadar (29 Kasım 2021) ertelendi. Soruşturma sonuç kararına göre, ilave gümrük vergisi getirilmesi planlanan ürünler arasında, Türkiye’nin ihracatında kritik öneme sahip hazır giyim ürünleri yer almadı. Buna karşın, ertelenen vergi düzenlemesinde “suni-sentetik baskılı ve baskısız çarşaflara” önlem uygulanmasına karar verildi. Soruşturma kapsamında önlem alınması önerilen “pamuklu perdeler” de ilave vergiden muaf tutuldu.

YERLİ ŞİRKETLERDEN DE ALINIYOR

Türkiye’nin yaklaşık 1 sene önce uygulamaya başladığı DHV ise oyun, müzik, uygulama, film, e-ticaret, reklam gibi internetten sunulan hizmetleri kapsıyor. Vergi, dijital hizmetlerden Türkiye’de elde ettiği yıllık toplam geliri 20 milyon TL veya bu alanda dünyada elde ettiği toplam geliri 750 milyon euro’yu aşan, yerli yabancı tüm şirketlerden alınıyor.



Bu Yazıya Tepki Ver