ABD’de yüksek enflasyon: Faizi tetikler mi?

Enflasyon01-696x398
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de Nisan ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 arttı. Ekonomistlerin beklentisi Nisan ayında ülkede enflasyonun yüzde 3,6 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Veriler yıllık bazda ABD’de enflasyonun 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi. Faiz tartışmalarının gölgesindeki ABD’de soru, faiz artırımı gelir mi?

FED FAİZ ARTIRIRSA TÜRKİYE NASIL ETKİLENİR?

ABD’de fiyat artışı son 13 yılın zirvesine çıktı. Fed’in erken bilanço küçültmesi ve faiz artışına yol açabilecek bu gelişme Türkiye gibi dış finansman ihtiyacı yüksek ülkeler için önemli bir risk teşkil ediyor. En büyük risk TL’nin Dolar karşısında değer kaybetmesi ve eflasyonun (doğal olarak faizlerin) artması.

Fed’in faiz artırmaya devam etmesi durumunda ABD’de tahviller satılır ve emtia (Ticarete konu olan tüm mallar ve ürünler) fiyatları artmaya başlar. Emtia fiyatlarının artması diğer ülkelerin cari açığının artmasına neden olur.

Emtia fiyatları artarsa gelişmekte olan ülkelerin büyüme performansı düşer. Türkiye’de bir gelişmekte olan ülke statüsünde. Ayrıca Fed’in faiz artırdığı durumda tüm dünyadaki dolar ABD’ye geri döner ve Türkiye’ye olacak olan yatırımlar da bu doğrultuda azalır. Dolar aşırı değerlenir ve tüm dünyada dolar borcu olanların kendi para birimlerine göre maliyetleri artar.



Bu Yazıya Tepki Ver