Merkez frene bastı mı? Yılın son faiz kararı açıklandı

kapak_123731
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCBM) yılın son faiz kararını açıkladı. Hazirandan bu yana art arda 6 toplantıda faiz artıran banka bu toplantıda beklentilere paralel politika faizini 250 baz puan artırılarak yüzde yüzde 42,5’a yükseltildi

Hafize Gaye Erkan başkanlığında 7. kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) merakla beklenen yılın son faiz  kararını açıkladı.

Buna göre Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, aralık ayı politika faizini beklentilere paralel 250 baz puan artışla yüzde 42,5’a yükseltti.

Böylelikle Merkez Bankası 7 ayda 34 puanlık faiz artışı yapmış oldu.

Merkez Bankası, haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül, ekim ve kasımda 500’er baz puan olmak üzere faiz artırmıştı. Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısı 25 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek.

MERKEZ BANKASI’NIN KARAR METNİ



Merkez Bankası Para Poılitikası’nın karar metninde şu ifadelere yer verildi:

“Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin güçlenerek artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmektedir.

‘EN KISA ZAMANDA TAMAMLANACAK’

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.

Bu Yazıya Tepki Ver