ABD’den Türkiye’ye SİHA ambargosu gelebilir

SİHA
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Türkiye’ye karşı birleşti, 25 ABD Temsilcisi, Dışişleri Bakanlığı’na ABD drone teknolojisinin Türkiye’ye ihracat lisanslarını askıya alması için çağrıda bulundu. Geç bile kaldılar

Mektup, “Dünyanın birçok bölgesini istikrarsızlaştıran ve ABD çıkarlarını, müttefiklerini ve ortaklarını tehdit eden Türkiye’nin silahlı insansız hava aracı (İHA) programı hakkındaki endişelerimizi ifade etmek için yazıyoruz” diye başlıyor. Dışişleri Bakanı Blinken’e gönderilen mektubu kaleme Demokrat David N. Cicilline ve Cumhuriyetçi Gus M. Bilirakis aldı, toplam 25 ABD Temsilcisi de imzaladı.

CAATSA’YA AYKIRI GÖRÜNÜYOR

Mektubun ana fikri şöyle: “Türkiye’nin Bayraktar dronlarının Amerikan firmaları ve yabancı firmaların ABD merkezli iştiraklerine ait parça ve teknoloji içerdiğini doğruladığını belirtmek isteriz.[8] Bu tür teknolojinin sürekli transferi, silah ihracatı kontrol yasalarını ihlal ediyor ve Kongre’nin Türkiye’ye, özellikle de Savunma Sanayii Başkentliği’ne (SSB) (Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı) uyguladığı CAATSA yaptırımlarına aykırı görünüyor.

NATO KURALLARINI İHLALMİŞ

Dışişleri Bakanlığı’ndan, Türk insansız hava aracının yayılması, istihdamı ve satışının olası sonuçlarını ayrıntılarıyla anlatan bir brifing talep ediyoruz; Türkiye’nin halihazırda uygulanan yaptırımları ihlal edecek malzeme veya teknolojilere sahip İHA’lar geliştirip geliştirmediği; ve Türkiye’nin eylemlerinin NATO kural ve tüzüklerinin bir başka ihlalini oluşturup oluşturmadığı. Ayrıca, ABD drone teknolojisinin Türkiye’ye ihracat izninin Dışişleri Bakanlığı tarafından gözden geçirilinceye kadar derhal askıya alınmasını talep ediyoruz.”



Hindular da peşimize düştü

Türkiye’ye ambargo uygulanmasını talep eden mektuba ABD’deki Ermeni ve Kürtlerin yanı sıra Hindular da destek verdi. İşte, mektubun arkasındaki o kuruluşlar: Hellenic American Leadership Association (HALC), American Friends of Kurdistan, Hindu American Foundation, In Defense of Christians, Middle East Forum and the Armenian National Committee of America (ANCA).

Bakın suçumuz neymiş

Dışişleri Bakanı Blinken’e gönderilen mektupta Türkiye’nin SİHA’larla işlediği suçlar(!) şöyle sıralanıyor: “Geçen yıl boyunca, Türk insansız hava araçları Azerbaycan tarafından Ermeni sivillere karşı konuşlandırıldı; IŞİD’e karşı savaşta ABD ile ortak olan Kürt güçlerine karşı; ve Libya’nın iç savaşında. Türkiye, Polonya ve Pakistan’a insansız hava aracı satmak için anlaşmalar imzaladı ve Rusya ve Pakistan ile silahlı İHA’ların ve insansız hava aracı savunma sistemlerinin ortak üretimini tartışıyor. Türkiye ayrıca, işgal altındaki Kıbrıs’ta, amfibi hücum gemilerinden saldırı uçağı konuşlandıracak kalıcı bir insansız hava aracı üssü kurma niyetini de açıkladı.”

Bu Yazıya Tepki Ver