Ahmet Davutoğlu: “Babacan, birlikte hareket ettiği arkadaşların, bizimle beraber olmayı düşünmediklerini söyledi”

ahmet davutoğlu gerçektivi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, gerçektivi‘de “Gerçek Bakış Özel” programına katılarak, gündeme, altılı masaya, ekonomik ve siyasal gündeme ve beklenen seçim ile ittifaklara dair çarpıcı açıklamalar yaptı.

Davutoğlu programda, altılı masa, cumhurbaşkanı adayı, parlamenter sisteme geçiş aşaması ve altılı masadaki komisyonlar konusun da çok özel açıklamalar yaptı. Davutoğlu, altılı masa içi ittifaklar konusuna değinirken, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile henüz partisini kurmadan önce temasa geçtiklerini, birlikte siyaset yapmak istediklerini ancak Ali Babacan’ın arkadaşlarının kendileriyle birlikte olmayı düşünmedikleri yanıtını aldıklarını açıkladı.

İŞTE PROGRAMDAN SATIR BAŞLARI:

BABACAN, BİRLİKTE HAREKET ETTİĞİ ARKADAŞLARIN, BİZİMLE BERABER OLMAYI DÜŞÜNMEDİKLERİNİ SÖYLEDİ
– GÜCÜ 1 KASIM’DA ELDE ETTİM. GÜÇLÜ OLDUĞUMU HİSSETTİKLERİ ANDA BANA KARŞI DARBE YAPTILAR
İMAR BARONLARI, FAİZ BARONLARI, MARİNALARA ÇÖKEN ÇETELER BANA KARŞIYDI. PELİKAN MELİKAN BUNLAR KUKLA
– HİÇBİR KÜRT VATANDAŞIMIZIN HAKKINI HUKUKUNU ÇİĞNETMEDİM
DEVLETİN ÖZAL’DAN BERİ KULLANDIĞI UÇAĞA BREZİLYA’DA KOKAİN KAÇAKÇILIĞINDAN EL KONULDU.
– RIZA ZERRAB’A KARŞI VERDİĞİM MÜCADELE SEBEBİYLE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE ARAMDA PROBLEM ÇIKTI
ERDOĞAN’IN YERİNE GELEN AYNI GÜCÜ KULLANMAYACAK
– YENİ BİR DEVLET MİMARİSİ KURMAK ZORUNDAYIZ
128 MİLYAR DOLAR HEBA EDİLECEK, BEN DE ‘BU CUMHURBAŞKANI’NIN DAMADI, BEN DE GEÇMİŞTE BÖYLE BİR KONUŞMA YAPMIŞTIM, SUSAYIM’ MI DİYECEĞİM?
– UYUŞTURUCUYA KARŞI EN KAPSAMLI YASA BENİM DÖNEMİMDE ÇIKTI
TRUMP ‘APTAL OLMA’ MEKTUBUNU BANA KARŞI YAZABİLİR MİYDİ? YAZSAYDI ANINDA O DIŞİŞLERİ BAKANININ VE MEKTUBU GETİREN BÜYÜÇELÇİYİ GÖREVDEN ALIR, O MEKTUBU DA BİZİM EVRAKA GİRMEDEN GERİ GÖNDERİRDİM.
-SUUDİ ARABİSTAN ‘BİZ DAVET ETMEDİK’ DİYOR. NEDEN GİDİP ORAYA EL AVUÇ AÇIYOR?
BENİMLE BİRLİKTE YAŞAYAN BÜTÜN BAŞBAKAN CUMHURBAŞKANI VE EKONOMİYLE İLGİLİ BAKANLARIN MAL VARLIKLARI ARAŞTIRILSIN
– 28 ŞUBAT KORKUSU VEREREK YOLSUZLUKLARINI MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞAN İKTİDAR…
– BU HÜKÜMET GÖÇ POLİTİKALARIO KONUSUNDA İFLAS ETMİŞTİR, YANLIŞ BİR GÖÇ POLİTİKASI TAKİP EDİYOR VE BU SADECE SURİYELİLERLE İLGİLİ DEĞİL.
– İRAN SINIRINI MUTLAKA KONTROL ETMEMİZ LAZIM

Gerçek Bakış Özel” programında siyasi ve ekonomik gündemle ilgili Ali Tarakcı ve Vidin Özyer‘in sorularını yanıtlayan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun programdaki yanıtları:

Altılı masada bunları liderlerle birlikte değerlendirdik. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak bir aday çıkarma konusunda değişen bir tablo yok, eskisi gibi. Çünkü nihayet cumhurbaşkanlığı seçiminin mekaniğinde herhangi bir değişiklik olmadı. Dolayısıyla ortak bir aday altılı masadan çıkacaktır. Ortak aday çıkması durumunda -ki ben çıkacağına inanıyorum- biz de, aday masanın içinden ya da dışından kim olursa olsun ona destek olacağız. Milletvekili seçiminde ise eskisinden farklı olarak yeni seçim yasası artık oyların ittifak içinde dağılımını engellediği için ve sanki hiç ittifak yokmuş gibi bir durum getirdiği için orada her partinin kendi logosu ile girme tercihi gibi bir durum olabilir. Biz de bunu değerlendirirken hem partinin kendi kimliğinin oturması hem de hazine yardımı dahil birçok husustan istifade edebilmek için her partinin kendi logosuyla girmesinde avantajlar var. bizim açımızdan, altılı masa açısından en önemli ilke en fazla milletvekilini meclise sokabilme çabası. Orada da opsiyonları açık tutmak lazım. Partiler arasında da bunun son derece ön yargısız şekilde konuşulması lazım. Hiçbir ön yargı olmadan biz nasıl daha çok milletvekili sokarız diye konuşulması lazım. daha önce ben kendi tercihimizin kendi logomuzla girmek olduğunu belirttim ancak bir ittifak yine oluşabilir, bunun psikolojik etkisi her zaman olacaktır.



BABACAN, BİRLİKTE HAREKET ETTİĞİ ARKADAŞLARIN, BİZİMLE BERABER OLMAYI DÜŞÜNMEDİKLERİNİ SÖYLEDİ

Biz daha partiyi kurmadan önce sayın Babacan’la birlikte olmayı arzu ettik. Ben sayın Babacan’a da bu kadar şeyi gördükten, makamları tattıktan sonra, ‘benim makam mevki tartışmam olmaz, gelin beraber olalım ve güçlü bir alternatif oluşturalım’ dedim. O zaman sayın Babacan, birlikte hareket ettiği arkadaşların, bizimle beraber olmayı düşünmediklerini söyledi. – ‘Sayın Gül’ü mü kast ediyorsunuz’ sorusu üzerine – Ben kastetmiyorum, onun sözlerini söylüyorum. Daha sonra, geçtiğimiz yaz aylarında, en azından belirli konularda birlikte hareket ettiğimizi kamuoyuna deklare edelim diye de bir teklif götürdüm. Hem Babacan’a hem de sayın Karamollaoğlu’na. Orada da biraz, eski tabirle teenni (ağır davranma) ki bu da bir siyasi tavırdır ben saygı duyarım. Dolayısıyla bizim taraftan beraber hareket etme konusunda her zaman adım atılmıştır. Yarın bu adımlara bir cevap geldiğinde de biz herhangi bir rezerv koymayız. Bu, DEVA Partisi ile ilgili olduğu kadar diğer bütün partiler için de geçerlidir.

ÖNEMLİ OLAN SEÇİLEN CUMHURBAŞKANININ HANGİ İLKELER VE HANGİ KURALLAR İLE HAREKET EDECEĞİNİ TESPİT ETMEK

Geçmişte Dışişleri Bakanı olarak da görev yaptığım tüm arabuluculuklara baktığımda, içeride ya da dışarıda, bir siyasi süreç yürütüyorsanız on sadık kalacaksınız. Şimdi bizim altılı masada aldığımız bir karar var: Cumhurbaşkanı adayı bu masadan çıkacak. Bu masa karar verecek. Masadan karar çıkacak anlamında söylüyorum. İkinci kararımız ise bu konuyu, seçim kararı alınana kadar gündemde tutmayacağız ve tartışmayacağız. Çünkü iktidar bu konunu gündemde kalmasını istiyor ki herkes bunu tartışırken, ekonomik kriz unutulsun, iktidarın yanlış politikaları tartışılmasın. Dikkat ederseniz, ittifak içerisinde farklı bir görüş ortaya çıktığında sayın Erdoğan hemen ‘bunlar kendi aralarında anlaşamıyorlar’ diyor. Halbuki, 29 Mayıs’ta bizim ev sahipliği yapacağımız toplantının önemli bir şama olacağına inanıyorum. 4 Komisyon burada çalışmaya başlayacak ve her biri rapor sunacak. Bu iş birliği taş üstüne taş koyarak ilerleyecek. Seçim ortamına gelindiğinde biz o cumhurbaşkanı adaylığı konusunu bir sorun olmaktan çıkarırız. Önemli olan seçilen cumhurbaşkanının hangi ilkeler ve hangi kurallar ile hareket edeceğini tespit etmek. Bu açıdan iş birliğinin temel ilkeleri önemli, gelen cumhurbaşkanı bunlara uymak zorunda. İkincisi de Parlamenter sisteme geçiş aşamasında hangi anayasal düzenleme ile bir kişinin yetkileri nasıl kullanılacak. Mesela Cumhurbaşkanı kararnamelerine sınır getirilmesi lazım.

ERDOĞAN’IN YERİNE GELEN AYNI GÜCÜ KULLANMAYACAK

Biz altılı masa olarak cumhurbaşkanının kullanacağı yetkilere dair bir geçiş süreci benimsersek gelen cumhurbaşkanının o gücü, denge ve denetleme mekanizmalarıyla kontrol altına alınır ve bu da kamuoyu ile paylaşılırsa o zaman o ismin kimliğinden daha çok, kişilik olarak bu süreci yönetip yönetemeyeceğine herkes bakmaya başlar. Şimdi herkes şöyle düşünüyor; Erdoğan bu kadar büyük bir güç kullanıyor. Bu gücü onun yerine kim kullanacak. Hayır onun yerine aynı şekilde bir güç kullanılmayacak. Önce, birinci madde bu. sistem değişene kadar da kullanamayacak. Eğer ortak bir cumhurbaşkanı belirlediysek, o cumhurbaşkanı bu altı partinin belirlediği temel ilkeler etrafında hareket edecek ve belli denge ve denetleme mekanizmalarıyla sınırlandırılacak.

YENİ BİR DEVLET MİMARİSİ KURMAK ZORUNDAYIZ

“Son dönemde sistem kurmaktansa, kurtarıcı kişi arıyoruz. “Öyle biri gelsin ki bizi buradan kurtarsın.” Esas olan sistem kurmaktır. Sistem kurduğunuz zaman baştaki kişi ne olursa olsun sistem işler. Bizim şu anda bir kurtarıcı kişi aramaya ihtiyacımız yok. Sistem kurmaya ihtiyacımız var. Bu kadar şeyden sonra bizim birinci görevimiz, Türkiye’de bir daha böyle eğilip bükülmeyecek sağlamlıkta bir sistem kurmak. Benim altılı masadan da beklediğim, Gelecek Partisi’ni kurarken de söylediğim; ‘size kurtarıcı getirmeyeceğiz, size öyle bir sistem kuracağız ki, bir devlet mimarisi kuracağız.’ Biz yeni bir devlet mimarisi kurmak zorundayız. Vaadimiz bu, bu devleti siyasi ahlak temelli olarak, kurumsal tecrübeyi bugüne taşıyacak şekilde sistemi yeniden inşa edeceğiz. Devlet aklını millet vicdanı ve insanlık onuruyla buluşturacağız. Misyonum kendimi veya bir kişiyi iktidara getirmek değil, sistemi yeniden ayakları üzerine kurmak.”

Programını tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepki Ver