Altılı Masa’dan açıklama: Erdoğan’ın adaylığına itiraz edilecek

kemal kılıçdaroğlu ali babacan gültekin uysal temel karamollaoğlu ahmet davutoğlu meral akşener altılı masa
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altılı Masa’nın, cumhurbaşkanı ile cumhurbaşkanı yardımcılarının yetki ve sorumluluklarını belirleyen Geçiş Süreci Yol Haritası’nı bugün, ortak vaatleri içeren Ortak Politikalar Metni’ni de 30 Ocak’ta açıklaması planlanıyordu. Ancak, bugünkü açıklamada, Geçiş Sürecinin Yol Haritası’nın ayrıntılarına yer verilmedi

Altılı Masa, cumhurbaşkanı yardımcılarının yetkilerini kapsayan geçiş sürecinin yol haritasını karara bağlamayı önümüzdeki günlere bıraktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığına itiraz edilmesi konusunda uzlaşan altılı partinin açıklamasında, aday belirleme yöntemi için “halkın tercihleri” kriterinin dillendirilmesi dikkati çekti. Bu ifadenin, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına mesafeli duran İyi Parti’nin talebiyle açıklamaya eklendiği öğrenildi. 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret etmesinin ardından daha da kritik hale gelen altılı masa toplantısı bugün İyi Parti ev sahipliğinde yapıldı. Toplantı, yaklaşık dokuz buçuk saat sürdü. 

Altılı Masa’nın, cumhurbaşkanı ile cumhurbaşkanı yardımcılarının yetki ve sorumluluklarını belirleyen Geçiş Süreci Yol Haritası’nı bugün, ortak vaatleri içeren Ortak Politikalar Metni’ni de 30 Ocak’ta açıklaması planlanıyordu. Ancak, bugünkü açıklamada, Geçiş Sürecinin Yol Haritası’nın ayrıntılarına yer verilmedi. Bu konu ile ilgili “Tamamlama aşamasına geldiğimiz Geçiş Sürecinin Yol Haritası’nı, Cumhurbaşkanı adayını belirleme süreciyle beraber nihai değerlendirme sonrası kamuoyuyla paylaşacağız” ifadesi kullanıldı.

Davutoğlu, “kriz çıkar” demişti

 Yol haritası, bir süredir kamuoyunda tartışma konusuydu ve en büyük tartışma da cumhurbaşkanı yardımcılarının konumu, yetki ve sorumlulukları üzerinde yaşanıyordu. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun “Cumhurbaşkanı kendi karar alırsa kriz çıkar” sözleri tartışma konusu olmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “Yanlış mı? Siz kalkıp da Altılı Masa’da genel başkana ‘Senin oyun kaç arkadaş, sen neden bu kadar konuşuyorsun’ diyebilir misiniz?” sözleriyle Davutoğlu’nu doğrulamıştı. İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise, “Altılı masa böyle bir değerlendirme yapmamıştır” ifadesini kullanmıştı. İyi Partililerin de Davutoğlu’nun bu sözlerine tepki gösterdiği biliniyordu. Bugünkü açıklamada Yol Haritası’nın ayrıntılarının açıklanmamış olması da uzlaşmanın önümüzdeki günlere kaldığını doğrulamış oldu. 

 “Halkın tercihleri” ile “kazanacak aday” vurgusu

 Kamuoyunun merakla beklediği Cumhurbaşkanı adayı konusunda, altılı masadan yapılan açıklamada “aday belirleme yönteminin masaya geldiği” ifade edildi. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ‘kazancak aday’ hassasiyetinin açıklamaya yansıdığı görüldü. Açıklamada yöntemle ilgili olarak “Cumhurbaşkanı adayını belirleme konusunda altı siyasi partinin istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde çalıştığını buradan duyurmak isteriz” ifadesindeki ‘halkın tercihleri’ vurgusu dikkat çekti. Bu ifadenin de aday belirleme ile ilgili anket yapılması ve parti tabanlarına kulak verilmesi gerektiğini savunan İyi Parti’nin isteğiyle açıklamaya girdiği öğrenildi. 



Erdoğan’ın adaylığına itiraz edilecek

 Açıklamada dikkati çeken diğer bir başlık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olmasına yönelik kullanılan ifadeler oldu. Açıklamada, anayasaya göre TBMM’nin seçim yenileme kararı almadığı müddetçe Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde bir kez daha adaylığının mümkün olmadığı vurgulandı. Açıklamada, “Cumhurbaşkanının, Anayasa’ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa’yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” ifadesi kullanıldı. Erdoğan’ın yeniden adaylığına itiraz edilip edilmeyeceği ile ilgili liderler bugüne kadar net bir açıklama yapmamıştı. Bu ifade ile de Altılı Masa’nın Erdoğan’ın yeniden adaylığına hukuki olarak karşı çıkacağı anlaşıldı. Ancak Altılı Masa, “Bununla beraber, Cumhuriyetimizin 100. yılında milletimizin bu hukuksuz düzene ‘Yeter’ cevabı vereceğinden emin olan bizler, Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapmayı planladığı seçime halkımızdan aldığımız destekle, kendimize olan inancımızla ve ülke sevdamızla hazır olduğumuzu belirtmek isteriz” vurgusunu da yaptı.

 Ortak Politikalar Metni 30 Ocak’ta

Açıklamada aynı zamanda Ortak Politikalar Mutabakat Metni ile ilgili anlaşma sağlandığı ve 30 Ocak’ta açıklanacağı vurgulandı. Metinde yer alacak başlıklar ise “yoksullukla mücadele, kadın hakları, siyasi etik yasası, israfla mücadele, tersine beyin göçü, savunma sanayii, konut ve barınma krizi, sınır politikaları ile uyuşturucuyla mücadele” olarak sıralandı. İstanbul Sözleşmesi, anadilde eğitim, vatandaşlığın yeniden tanımı gibi tartışmalı başlıklara ise açıklamada yer verilmedi.

Bu Yazıya Tepki Ver