Anayasa tamam da halkyasa nerede?

meclis
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MHP 100 maddelik bir metin hazırladı. AK Parti ilim heyeti oluşturdu. CHP’nin Anayasa çalışması MYK toplantısında yeniden ele alınacak. Ancak yeni anayasa çalışmalarında halkın bir katkısı yok.

Türk halkının yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunduğu tezi ile siyasiler çalışmalarını sürdürüyor. Şu anada kadar MHP’den 100 maddelik yeni anayasa önerisi geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da partisinin anayasa önerisi için bir “ilim heyeti” oluşturulduğunu açıkladı. TRT Haber, CHP için “Yeni Anayasa için Cumhur İttifakı ile masaya oturmayacağının sinyallerini verdi. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, ‘Uygun iklim yok’ dedi. Yeni anayasa için seçim sonrasını işaret etti. MYK toplantısında CHP’nin Anayasa çalışması yeniden ele alınacak” şeklinde haber yaptı.

Bütün bu gelişmelerin ortasında ihmal edilen bir başlık var. Yeni anayasanın oluşumu noktasında halkın katkısı yok. Seçkin bir zümre anayasa metnini hazırlayacak, partiler uzlaşacak ve yeni anayasa halkın onayına sunulacak. Halk, “Evet” ya da “Hayır” diyecek ama halkın “Şu madde şöyle olsun” hakkı şu aşamada bulunmuyor.

Parlamenter sisteme dönüş şartı

CHP, İYİ Parti ve HDP olmak üzere, Cumhur İttifakı içinde yer almayan muhalefet partileri ancak parlamenter sisteme dönüş koşuluyla anayasa masasına oturabileceklerini ifade ediyor.

400 oy gerekiyor



Anayasa değişikliğinin Meclis’te kabul edilebilmesi için en az 400 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Anayasa değişikliğinin referanduma sunulabilmesi için ise en az 360 milletvekilinin desteği lazım. 289 sandalyesi bulunan Ak Parti’nin, 48 milletvekili bulunan MHP ve 1 milletvekili bulunan Büyük Birlik Partisi destek verse bile, anayasa değişikliğini Meclis’ten geçirecek çoğunluğu bulunmuyor.

84 milyonun bekleyeceği metin çıkmaz

Turan: Toplumun çok farklı katmanlarının ‘Evet’ diyeceği bir metin için mesai harcayacağız

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Anayasa çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi: “İstiyoruz ki bu dönem seçime epey bir zaman var. Tüm partiler kendi çalışmasını yapsınlar. En kısa süre içerisinde bunu siyaset zemininde MYK ve MKYK’da bizlere açacaklar, bunun tartışmasını yapacağız. Son hale getirdikten sonra; başta Cumhur İttifakımız ile paylaşacağız. Ondan sonra usul belirlemesi yapacağız. Diğer partilere götürmek ve diğer katmanlarla görüşmek işin gereği esası olacak. Tabii ki 84 milyonun bekleyeceği bir metin çıkamaz ortaya. Ama büyük çoğunluğunun ‘evet’ diyeceği, toplumun çok farklı katmanlarının kesimlerinin ‘evet’ diyeceği bir metin için büyük bir mesai harcayacağız.”

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir