BM Güvenlik Konseyi, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil’deki havaalanının ‘hızlı ve güvenli bir şekilde yeniden açılmasını’ talep eden kararı kabul etti.
ABD, Fransa ve İngiltere tarafından konseye sunulan ve Afganlar ile ülkedeki tüm yabancıların güvenli bir şekilde kara ve havayolu ile ülkeden ayrılmalarına izin verilmesi çağrısı yapan karar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) oylandı.
Karara 13 ülke destek verirken, Rusya ve Çin çekimser oy kullandı.
BMGK’de bir kararın kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9’unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.
RUSYA: “TASARIYI HAZIRLAYAN ÜLKELER IŞİD VE DOĞU TÜRKİSTAN İSLAM HAREKETİ’NDEN BAHSETMEYİ KESİNLİKLE REDDETTİ”
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi’nin Afganistan kararı için çekimser oy kullandıklarını, çünkü kararı hazırlayan ülkelerin Rusya’nın bir takım endişelerini dikkate almadığını belirtti.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi’nin Afganistan kararına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Oturumun ardından yaptığı açıklamada Nebenzya, “Güvenlik Konseyi’nin Afganistan kararıyla ilgili oylamada çekimser oy kullanmak zorunda kaldık. Bunu, tasarıyı hazırlayanların temel endişelerimizi görmezden gelmesi sebebiyle yaptık” dedi.
Rus diplomat, “Öncelikle, kararın korkunç bir terör saldırısı bağlamında önerilmiş olmasına rağmen tasarıyı hazırlayan ülkeler, tasarıdaki terörle mücadele bölümünde, tüm dünyanın terör örgütü olarak kabul ettiği IŞİD ve Doğu Türkistan İslam Hareketi’nden kesinlikle bahsetmeyi reddetti” ifadelerini kullandı.