Büyük destanın 108. yılı… Çanakkale geçilmez!

atatürk
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 18 Mart 1915’te Mehmetçik düşman donanmasını bozguna uğrattı. Ordu, tarihe altın harflerle yazılan zafere imza attı. Çanakkale’nin geçilmesine izin verilmedi.

Saray Bosna’da 1914 yılında atılan kurşun her şeyin başlangıcı oldu. Osmanlı, Almanya ile birlikte savaşa girdi. Milyonlarca insan hayatını kaybetti. İtilaf devletlerinin donanması, Çanakkale açıklarına demir attı. Hedefleri; İstanbul’u ve Boğazları ele geçirmekti…

Karşılarında ise vatanı savunmak için kanlarının son damlasına kadar büyük cesaretle savaşmaya hazır Mehmetçik vardı. İlk zafer, deniz savaşlarıyla kazanıldı. Mehmetçik ve düşman donanması, 18 Mart 1915 günü karşı karşıya geldi. Türk topları, Nusret Mayın Gemisi’nin denize döşediği mayınlar, art arda patladı. Düşman bozguna uğratıldı.

‘ÖLMEYİ EMREDİYORUM’

Çanakkale’yi denizden geçemeyen düşman bu kez Gelibolu üzerinden saldırıya başladı. Tarih, 25 Nisan 1915’ti. Yarbay Mustafa Kemal, askerlere şu tarihi emri verdi: “Size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir.” 25 Nisan 1915’te başlayan Çanakkale Kara Savaşları 7-8 ay devam etti. Atatürk ve komutasındaki Mehmetçik, Arıburnu, 1. Anafartalar, Conkbayırı ve 2. Anafartalar’da zafer üstüne zafer kazandı. Deniz zaferini, kara zaferiyle taçlandırdı.

Bu Yazıya Tepki Ver