Büyük Petro Körfezi’nde ABD provokasyonu

savunmamanset1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı Sınır Servisi Başkanı Kulishov, Amerika’nın Primorye’deki Büyük Petro Körfezi’nin Rus sularına girip Rusya’nın toprak bütünlüğünü sorgulamaya çalıştığını söyledi.

Federal Güvenlik Teşkilatı Sınır Servisi Başkanı Vladimir Kulishov, Uzak Doğu’daki Amerikan muhriplerinin provokasyonlarının Rusya Federasyonu devlet sınırının ihlali olduğunu ve bastırılacağını söyledi. Washington, Moskova’nın Büyük Petro Körfezi’nin statüsü konusundaki tutumunu tanımayı reddettiği için, Rusya’nın toprak bütünlüğü ABD tarafından sorgulanıyor. Kulishov, “Kasım 2020’de ABD Donanması muhribi John McCain ile körfezde meydana gelen olay Rusya Federasyonu devlet sınırının ihlalidir” dedi.

Kulishov’a göre, denizdeki devlet sınırı uluslararası normlara ve karasularının dış sınırındaki Rus mevzuatına göre belirleniyor. Mesafeleri genellikle kıyıdan 12 deniz milidir. Münhasır ekonomik bölge karasuların dışında bulunur, ancak 200 deniz mili mesafeyi aşmaz. Ancak Amerika Birleşik Devletleri muhriplerini körfeze gönderip bu sınırı aşıyor. Kulishov, Rusya sınırlarındaki her türlü provokasyonun durdurulacağını belirterek, “Her türlü kışkırtıcı eylemi bastırmak için uluslararası hukuk normlarına ve Rus mevzuatına sıkı sıkıya bağlı olarak önlemler alıyoruz” diye konuştu.

Herkes risk altında

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin, Rusya sınırları yakınında artan NATO faaliyetlerinin ‘olaylara’ yol açabileceğini söyledi. Bakan yardımcısı, “İttifakın havacılık ve deniz kuvvetlerinin faaliyeti önemli ölçüde arttı, ciddi olaylara yol açabilecek daha fazla durum ortaya çıktı” dedi.

Büyük Petro Körfezi’nde ne oldu?



24 Kasım 2020’de, o zamana kadar birkaç gündür Japonya Denizi’nde bulunan “John McCain” gemisi, Büyük Petro Körfezi’nde Rusya’nın karasularına girdi. Rus büyük denizaltı karşıtı gemi “Amiral Vinogradov”, Amerikan muhribini uluslararası iletişim kanalında bu tür eylemlerin kabul edilemezliği konusunda uyardı ve tehdit etti.

Bu Yazıya Tepki Ver