Çavuşoğlu’ndan ABD’ye net mesaj

Cavusoğlu
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlla Patriot olması şart değil. ABD, Patriot konusunda garanti vermiyorsa diğer müttefiklerimizden de pekala hava savunma sistemi alabiliriz”

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gelecek hafta yapılacak NATO zirvesine ilişkin değerlendirmelerde bulunup “Biz Cumhurbaşkanımızın, ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’la görüşmesini ön plana çıkarıyoruz ama bu zirvenin kendisi çok önemli çünkü NATO’nun 2030 vizyonu belgesi görüşülecek.” diye konuştu. Erdoğan-Biden görüşmesinde, yeni yönetimle ilişkiler konusunda hangi adımların atılacağı konusunun gündeme geleceğini kaydeden Çavuşoğlu,  ABD’nin Türkiye karşıtı yaptırımlarına, YPG’ye verdiği desteğine, FETÖ ile ilgili tutumuna ve S-400 konusundaki anlaşmazlıklara işaret edip şunları söyledi: “ABD’nin Türkiye’yle birçok stratejik alanda çalışma arzusu olduğunu görüyoruz. Bunu Dışişleri Bakanı Antony Blinken’da da, Biden’ın kendisinde de gördük.”

BIDEN YÖNETİMİ SURİYE İLE DAHA İLGİLİ

ABD’nin Türkiye’yle ortak çalışma arzusunda olduğu noktalara dikkati çeken Çavuşoğlu, “Örneğin Suriye konusunda ABD bizimle bu dönemde daha iyi bir şekilde çalışmak istiyor. Bir ara Suriye’den tamamen kopmuştu, sadece kuzeydoğu Suriye ile ilgileniyordu. Trump döneminde ‘Burada petrol var onun için kalacağız’ diyordu. Libya’yla hiç ilgilenmiyordu ABD, şimdi daha yakından ilgileniyor” diye konuştu.Türkiye’nin bölgesine yönelik yeni yönetimde bir ilgi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Sadece Libya ve Suriye meselesinde değil Akdeniz’den Karadeniz’e ve Kafkasya’ya kadar birçok alanda bizimle iş birliği yapmak arzusunda olduğunu görüyoruz.” dedi. Türkiye’nin Dışişleri Bakanı, Trump dönemine göre olumlu bir hava olsa da ABD ile S-400 meselesinin halen devam ettiğini, Biden yönetiminin füze sistemleri konusundaki olası bir tutumunu “İlla Patriot olması şart değil. ABD, Patriot konusunda garanti vermiyorsa diğer müttefiklerimizden de pekala hava savunma sistemi alabiliriz” şeklinde değerlendirdi.

FBI gördü ama başkanlar görmüyor

ABD’nin FETÖ’ye yönelik tutumuna ilişkin de açıklamalar yapan Çavuşoğlu, “Beklentimiz var ama o beklentimizi karşılayacak henüz bir sinyal almadık” dedi. Erdoğan-Biden görüşmesinin ABD’nin FETÖ’ye yönelik tutumu açısından da önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Bir taraftan ABD içinde FETÖ faaliyetlerine karşı soruşturma başlatan ve bize özel görüşmelerde ‘Vize kaçakçılığı, kara para aklama gibi birçok alanda FETÖ’nün karanlık yüzünü görmeye başladık’ diyen FBI var, diğer taraftan beklentilerimizi karşılamayan ve istediğimiz adımları atmayan bir ABD yönetimi var. Trump ve Obama yönetimleri de böyleydi” diye konuştu.



Dünya liderleri görüşme sırasında

Çavuşoğlu, son Paris ziyaretinde Fransız mevkidaşının Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un da NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşme talebini ilettiğini ayrıca Almanya Başbakanı Merkel, İngiltere Başbakanı Johnson, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve diğer liderlerle görüşmeler olacağını da aktardı.

Bu Yazıya Tepki Ver