Cenap Şahabettin’in evi otopark oldu

Screen Shot 2021-05-24 at 09.57.40
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ünlü edebiyatçının 1934 yılında hayatını kaybettiği ev bir yangın atlattı, çatısında yıkılma oldu, içi çöple doldu. Ağaçları kesilen bahçesi ise otopark olarak kullanılıyor

Türk edebiyatında sembolizmin öncüsü kabul edilen Servet-i Fünun şairi, yazar ve gazeteci Cenap Şahabettin’e vefasızlık. Şahabettin’in 1934 yılında hayata veda ettiği evi, kaderine terk edildi.  Şahabettin’in uzun yıllar yaşadığı Bakırköy Milliyetçi Sokak’taki evi, harabeye döndü. Çatısında hasar oluşan, içi çöple dolan evin bahçesi ise, otopark olarak kullanılıyor. Bir dönem madde bağımlılarının da mesken tuttuğu evin içinde bazı yerler yanmış durumda.

100-120 YILLIK BİR YAPI

Yapının otopark olarak kullanılmasının insanın içini acıttığını belirten Yüksek Mimar Restoratör Seda Özen Bilgili, “Burası zamanında oldukça ağaçlık ve dönemin Bakırköy’ün tarihi dokusunu yaşatan bir sokaktı.  Şehrin hafızası için bu yapı oldukça önemli. Bu yapının en az 100 ya da 120 yıllık bir yapı olduğunu tahmin ediyorum. Aslında tarihi eser parsellerinin otopark olarak kullanılması 660 sayılı ilke kararına da aykırı. Yapı 1999 yılında tinerciler ve otopark mafyası tarafından bilinçli olarak yakılmış.

KÜLTÜR BAKANLIĞI KAMULAŞTIRMALI

Bu yapıyı alan kişileri de mağdur etmeden bu yapı, Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılabilir. Yapının bahçesi gerçekten çok değerli çünkü bu bahçe eskiden koru gibiymiş. Ben bu yapının restorasyonunun çok zor olduğunu düşünmüyorum. Birtakım güçlendirmeli katkılı sıvalar ile bu yapı güçlendirilebilir. Ama öncelikle yapının su almaması için çatısı onarılmalı ve camlarının bir an önce kapatılması gerekir.”



Bu Yazıya Tepki Ver