Çin Batı Pasifik’te meydan okuyor

savunmahugh
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avustralyalı analist Hugh White, Batı Pasifik’te Çin ile çıkacak olası bir savaşta Amerika Birleşik Devletleri’nin artık hızlı ve ucuz bir zafere güvenemeyeceğini söyledi

Eski ABD’li diplomat Chas W. Freeman, Jr.’a göre, ABD’nin “Çin politikası”, artan bir “azami baskı” kampanyasıyla Çin’e zarar vermeyi amaçlayan bir ticaret savaşı yürütmek de dahil olmak üzere başarısız olmaya mahkumdur. Avustralyalı analist Hugh White da ABD’nin Çin’e karşı askeri üstünlük sağlamayı amaçlayan bir rekabeti kaybetme riski altında olduğunu öne sürdü. Ayrıca Washington’un Batı Pasifik’te Çin ile savaşta artık hızlı ve ucuz bir zafere güvenemeyeceğine inanıyor.

Batılı gözlemcilerin görüşlerine göre Çin, Doğu Asya sularında istenmeyen değişikliklere yol açacak bölgesel hakimiyeti sağlamak için Batı Pasifik’te yer almakta. Çin, meşru hakları için savaştığını, temel ulusal çıkarlarını sağlamaya çalıştığını ve ayrıca bölgesel ve küresel meselelere adil katılım istediğini savunuyor. Batı’nın bakış açısına göre, bölgesel meselelerdeki hakimiyet, her şeyden önce sert güce dayanmakta. Bu sert gücün temeli askeri güç. Çin, “Washington’un Batı Pasifik’teki askeri hırsları, bölgesel hegemonyasını ve üstünlüğünü korumayı hedeflerken, aynı zamanda Amerika, müttefiklerini Çin ve Rusya gibi ülkelerden gelen sözde tehditlere karşı koymaya aktif olarak ikna etmeye çalışıyor” görüşünde.

Kaybet-kaybet senaryosu

Çinlilere göre, Amerika Birleşik Devletleri için Batı Pasifik’te kaybet-kaybet senaryosu, Washington için istediğini elde etmenin gittikçe zorlaşacağı anlamına geliyor. Çinliler, “Amerika Birleşik Devletleri Çin’e karşı askeri bir zafer kazanmayı bekliyorsa, kabul edilemez ve inanılmaz bir bedelle gelecek. Ve sonuçlar öyle olacak ki, Amerika onlardan açıkça hoşlanmayacak” diye meydan okuyor.



Bu Yazıya Tepki Ver