Çin roketi göründü

roket
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’in kontrolden çıkan 21 ton ağırlığındaki uzay aracının, 8-9 Mayıs’ta Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Roket dünyadan ilk kez görüntülenirken, uzay aracının muhtemel düşmesi beklenen hatta, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarının da bulunduğu da ileri sürüldü. Roketin, tam olarak nereye düşeceği ise, düşüşten iki saat önce belli olacak.

Çin roketinin rotasını izlemek için çok sayıda site açıldı. Rotayı şu siteden de izleyebilirsiniz.

Roket görüntülendi

Dünya’dan 700 km uzakta olan roketin görüntüsünü ‘Elena’ robotik teleskopuyla görüntülemeyi başaran İtalyan gökbilimci Gianluca Masi, “Gökyüzü inanılmaz derecede parlaktı. Bu koşullar görüntülemeyi oldukça zor bir hale getirdi. Fakat robotik teleskopumuz sayesinde roketi görüntülemek başarılı oldu.

Çinli yetkililer ise “Roketin birçok parçası Dünya’ya düşerken yanacak. Dolayısıyla bu düşüşün bir zararı olmayacak” ifadesini kullandı.



Çin roketinin nereye düşeceğini değerlendiren, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, “Dünyanın çekimine doğru kendi sahip olduğu en son hız ile serbest kaldı. Sürekli dönüyor. Baya bir hızlı. Bir süre sonra mutlaka dünyanın çekimine tabii olacak. Burada problem kütlesinin büyük olması. Tabi bir de serbest mayın gibi bir durum var. Şunu söyleyebilirim: Dünyamızın 4’te 3’ü sularla kaplı. “Karaya mı düşer? Okyanusa mı düşer? “Suya düşme olasılığının da yüksek olduğunu söyleyebilirim. Karaya düşme olasılığı düşük” diye konuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver