Çip krizi Türkiye’ye 5 milyar dolar kaybettirdi

cip
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemiyle başlayan çip krizinin dünya ve Türk otomotiv sektörüne maliyeti dev boyutlara ulaştı. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, “Çip krizinin ülke ekonomisine zararı 4-5 milyar dolar. Dünyadaki kayıp ise 250 milyar dolar. 2023’ün sonuna kadar çip kriziyle yaşayacağız” dedi.

Dünya endsütrisinde yaşanan çip krizinde zararın boyutları büyüyor. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam geçtiğimiz yılın ikinci yarısında umut olmasına rağmen çip tedarikinde yaşanan problemler nedeniyle otomotiv sektörünün üretiminin beklendiği gibi gerçekleşmediğini vurguladı. TAYSAD geçtiğimiz yıl 480’i aşkın üyesiyle ve önceki döneme göre yüzde 26,1’lik 12 milyar dolara yakın ihracata imza attı.

2023’ÜN SONUNA KADAR SÜRECEK

2021’e büyük umutlarla başladıklarının altını çizen Saydam, “İlk 6 ayda bu umutlarımızı teyit eden hatta üzerine çıkan sonuçlar alınmışken son 6 ayda özellikle çip krizi nedeniyle üretim beklendiği gibi olmadı. Çip krizinin ülke ekonomisine zararı yaklaşık olarak 4 ila 5 milyar dolarlık tutar. Dünyadaki kayıp ise 250 milyar dolar. Küresel çip krizi nedeniyle üretim yapılamamasından dolayı 250 milyar dolarlık bir kayıp söz konusu. 2023’ün sonuna kadar çip kriziyle yaşayacağız. 2022’de beşi Amerika’da olmak üzere yeni yatırım devreye girecek. Biraz da elektrikleşmeden dolayı çipli ürünlerin tüketimi de artıyor. Bu nedenlerden dolayı 2023 yılında biter gibi görünüyor” diye konuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver