Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: “Yapay zekâ atılımlarında ‘Biz de varız’ diyoruz”

fuat oktay
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilerleyen günlerde Yapay Zekâ Ekosistemi Teşvik Çağrısı’nı açıklayarak bu alandaki girişimlere yeni bir destek kanalı oluşturacağını bildirdi. Oktay, “İnsansız hava araçları ve otonom araçlarımız sayesinde Türkiye’ye gıpta eden ülkeleri milli yapay zekâ uygulamalarımız ile bir kez daha şaşırtacak, yine paradigmaları değiştireceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı  Oktay başkanlığında, Ulusal zekâ Stratejisi Yönlendirme Kurulunun ilk toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Fuat Oktay, “Dijital Türkiye” çalışmalarıyla Türkiye’nin veri madeninin oluşturulduğunu, bu veri madeninin oluşturulmasına devam edileceğini belirtti. Veri madeninin, yerli ve milli yapay zekâ ve uygulamalarla ekonomiye kazandırılması aşamasına geçildiğine işaret eden Oktay, çığır açan teknolojilerin hızlı yükselişiyle hayatın her alanında köklü bir dönüşüm sürecinin yaşandığını söyledi.

Oktay, yapay zekanın, insan zekasına özgü yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergileyebilen önemli bilişim teknolojilerinden birisi olduğunu ifade etti.

“Yapay zekâ artık bizden, içimizden biri.” diyen Oktay, Küresel Yapay Zeka Etki Endeksine göre, yapay zekanın 2030’da dünya ekonomisinde yaklaşık 16 trilyon dolarlık bir paya ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

 “Yapay zekâ atılımlarında ‘Biz de varız’ diyoruz”

Yapay zekâ kullanımıyla 2030’a kadar yerel ekonomilerde beklenen büyüme oranının ise yüzde 26 olduğunu aktaran Oktay, “Bu dönüşümde Türkiye olarak pay sahibi olmak için yüksek teknoloji ürünlerini milli ve özgün olarak üretebilecek kapasitenin geliştirilmesini hedefleyen Milli Teknoloji Hamlemiz ve Dijital Türkiye hedeflerimiz doğrultusunda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yapay zekâ atılımlarında ‘Biz de varız’ diyoruz.” ifadesini kullandı.



Oktay, 2021-2025 yıllarını kapsayan Ulusal Yapay Zekâ Strateji Belgesi’nin, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde hazırlanıp yayımlandığını hatırlattı. Vizyonu, “Müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zekâ ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek.” olarak belirlenen stratejinin odağında kaliteli veriye erişimin, ortak alt yapıların kullanımının ve ileri becerilerin kazandırılmasının yer aldığına dikkati çeken Oktay, şöyle devam etti:

“Ulusal zekâ Stratejisi, 2021-2025 yılları arasında ülkemizin yapay zekâ alanındaki çalışmalarını ortak bir zemine oturtacak tedbirleri ve bu tedbirleri hayata geçirmek üzere oluşturulacak yönetişim mekanizmasını ortaya koymaktadır. Bu kapsamda belirlenen 6 stratejik öncelik, yapay zekâ uzmanı yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak, araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek, kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkanlarını genişletmek, sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapmak, uluslararası düzeyde iş birliklerini güçlendirmek ve yapısal ve işgücü dönüşümünü hızlandırmaktır. Bu stratejik öncelikler doğrultusunda ülkemizin yapay zekâ ekosistemi olgunluk seviyesinin yükseltilmesi hedefi, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite ve araştırma merkezlerini ve bununla birlikte özel sektörü, meslek örgütlerini kapsamaktadır.”

Fuat Oktay, “yapay zekâ tekno-ekonomik” atılımında gerekli yönetişimi sağlamak için titizlikle çalışacaklarını ifade etti.

Strateji belgesinde belirlenen tedbirlerin uygulanmasının kurul tarafından yakından takip edileceğini ve gerekli koordinasyonun sağlanacağını bildiren Oktay, ilk toplantıda 119 tedbirin yer aldığı Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin uygulanmasına yönelik kurumsal sorumlulukların netleştirileceğini belirtti.

Bu Yazıya Tepki Ver