Dikkat dikkat aşırı sıcak!

sıcak hava
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz mevsimi ilerledikçe yükselen sıcaklıklar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Artan ısı ve nemle birlikte sadece terlemek, vücut ısısını dengelemeye yetmiyor. Bu nedenle uzmanlar bir dizi önerilerde bulunuyor

SICAK havalar, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Vücut ısısının koruyan terleme, özellikle bebeklerde, yaşlılarda ve kronik hastalığı bulunanlarda tek başına yeterli olmuyor. Uzmanlar, sık sık duş almayı, ayaklar, eller, yüz ve ensenin soğuk suyla ıslatılmasını, her gün 2-2,5 litre sıvı tüketilmesini öneriyor. Ayrıca saat 10.00 ile 16.00 arasında zorunlu kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı, açık alanda çalışması gerekenler güneş altında korunmasız kalmamaya çalışmalı ve sık sık tuz içeren sulu gıdalar almalı. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı. Dışarda açık renkli ve pamuklu giysiler giyilmeli, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı.

BESLENME DE ÖNEMLİ

GÜNEŞ ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşlenilmemeli ve denize girerken en az 15 koruma faktörlü koruyucu krem kullanılmalı. Sıcaklarda beslenmeye de özen gösterilmeli. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, kızartma ve kavurma yerine haşlama veya az suda pişirme gibi yöntemler tercih edilmeli. Bol bol mevsimine uygun taze meyve ve sebze tüketilmeli. Sıcak ve açık ortamda et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinin belli bir sürenin üstünde kalması zehirlenme riski oluşturuyor. Yine yaz aylarında açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı.

Sıcak çarpana ilk müdahale

SICAK çarpmaları erken tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlara ya da ölüme neden olabiliyor. Buna maruz kalanlarda deri kuru, kırmızı ve sıcak olurken, terleme olmuyor. Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusmaya, 39,4’ün üzerine ateş eşlik ediyor. Şuur bulanıklığı ve komaya kadar gidebiliyor. İlk müdahalede kişi serin ve hava akımı olan bir yere alınıp, üzerindeki sıkı giysiler gevşetilmeli, soğuk uygulama yapılmalı. Bilinci kapalıysa kesinlikle sıvı içirilmemeli.



Güneş yanığına yoğurt sürmeyin

UZUN süreli güneş ışığına maruz kalmak, güneş yanıklarına sebep olabiliyor. Yanık bölgeye yoğurt, salça ve diş macunu gibi maddeler kesinlikle sürülmemeli ve bu su kabarcıkları patlatılmamalı. Güneş yanıklarında hekim kontrolü ve lezyonun derecesine göre tıbbi tedavi alınması gerekebilir. Lezyonun enfekte olmaması da çok önemli

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir