El sıkışma şekli intihar için ipucu

gercek-default
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Koreli psikologlar, zayıf bir el sıkışmanın intihar eğilimini gösterebileceğini öne sürdü. Tokalaşırken insanlar, düşük benlik saygısı ile ilgili karşısındakine mesaj veriyor

Gachon Üniversitesi’nden Güney Koreli bilim adamları, kavrama gücünün intihar eğilimleriyle ilişkili olduğunu buldu. Araştırmacılar, intihar eğilimleri hakkında sorular içeren ülke çapında bir çalışmada toplanan 50’li yaşlarındaki 14 binden fazla Güney Koreli’den gelen verilere baktı. Deneklerden, son 12 ay içinde intihar etmeyi düşünüp düşünmediklerini ve geçen yıl iki haftadan uzun süredir sürekli olarak üzüntü ve umutsuzluk hissedip hissetmediklerini bildirmeleri istendi.

Dijital aletle ölçüldü

Genel olarak, depresyon ve intihar düşüncesi kadınlar, yaşlı katılımcılar, eşlik eden rahatsızlıkları ve sağlıksız yaşam tarzları olanlar ve daha düşük sosyoekonomik statüye sahip olanlar arasında daha yaygındı. Çalışmada incelenen parametrelerden biri, dijital bir dinamometre ile ölçülen elle kavrama kuvveti idi. Bilim adamları, azalan elle kavrama gücünün artan intihar düşüncesi olasılığı ile ilişkili olduğunu hesapladılar. Kavrama gücündeki her 1 kilo artış için, intihar düşüncesi olasılığı erkeklerde %4, kadınlarda %3 azaldı.

Amaç eksiği olabilir

Bu bağlantı, depresif durumların düzeltilmesinden sonra bile devam etti. Araştırmacılar, belki de bu vakadaki intihar eğilimlerinin depresyonla ilişkili olmadığını, ancak yaşamdaki amaç eksikliği veya umutsuzluk ile ilişkili olduğunu öne sürüyorlar. Daha fazla kas kütlesi ve dolayısıyla daha fazla fiziksel güç, en azından erkeklerde daha yüksek öz saygı ile ilişkili. Buna göre, az gelişmiş ve zayıf kaslar, düşük benlik saygısı ve intihar düşünceleri ile ilişkili bulundu.



Kendini öldüren kişi sayısı yılda 800 bin

Her yıl yaklaşık 800 bin kişi intihar ediyor. Bu rakam, toplam ölümlerin yaklaşık % 1.5’i. İntihar vakalarının %80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde ortaya çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2000’den 2016’ya kadar intihar sayısı 100 bin kişi başına 10.1’den 13.7’ye yükseldi.

Doktorların riski daha yüksek

Alkol, uyuşturucu, zihinsel ve nörolojik bozukluklar, bağımlılık intihar riskini etkileyen faktörler. Vasıfsız işçiler ve mesleği ölümcül maddelere ve silahlara erişim sağlayan doktorlar, veterinerler, hemşireler, eczacılar ve polisin intihar riski daha yüksek. Ayrıca stresli olaylar ve küresel felaketler intihara neden olabilir.

Bu Yazıya Tepki Ver