Emekli Amiral Semih Çetin, Yunanistan’ın adaları silahlandırmasıyla ilgili gündeme ilişkin görüşlerini açıkladı. “Yunanistan’la çıkacak bir krizde ABD ve AB Yunanistan’ın yanında yer alacaktır. Ancak kucağında değil. Hiçbirinin Türkiye ile sıcak çatışmayı göze alacağını düşünmüyorum. Bu nedenle ulusal çıkarlarımızı korumada kararlı olmak gerekir” diyen Çetin, “Ege’de 3000 Yunan Adası var. Hepsini koruyamaz. Sakız, Limni, Midilli ile neden uğraşalım. Kahvede okey oynayanlardan bir ekiple bile Türk Bayrağı çekilebilecek yüzlerce ada var. Düşünsenize manşetleri. Türkiye bir gecede 15 Yunan adasını işgal etti. Hükümet düşer” ifadelerini kullandı.
Çetin, “Yunanistan bağımsızlığını kazandığı günden bugüne tek kurşun atmadan şu anki siyasi haritasına kavuşmuştur. Ancak artık deniz bitti. Yunanistan’ın alacağı hiçbir şey kalmamıştır. Türkiye sırtını duvara dayamıştır. Bundan sonra çıkabilecek bir savaşta toprak kaybeden Yunanistan olur” dedi.
Semih Çetin, 103 emekli amiralin imzaladığı bildiride tepki gösterdiği isimler bulunması ve metinde tarih ve bazı söylem değişikleri yapıldığı gerekçesiyle imzasını atmamıştı. Çetin, sosyal medya hesabından Türkiye’nin gündemindeki dış politika gelişmeleriyle, Yunanistan’ın adaları silahlandırması meselesi hakkındaki görüşlerini açıkladı.
Çetin sosyal medya hesabından şunları kaydetti:
“Taşlar yerinden oynadı. Yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Her şey Suriye ile başladı. ABD ve Rusya ilk kez bir kriz bölgesinde aynı anda sahada asker bulundurdu. Sonrası malum. Türkiye Rusya yakınlaştı. Buna karşılık ABD Yunanistan’a yanaştı.
Soğuk savaş döneminde NATO üyesi olmasına rağmen Rusya’nın Akdeniz’deki filosu SOVMEDRON’a limanlarını açan, Kosova Krizi ve NATO Sırbistan Savaşı sırasında Rusya ile birlikte hareket eden Yunanistan 180 derecelik dönüşle ABD rotasına girdi. İtalya’da sağcılar Putin’e göz kırptı.
Biz ne yapacağız? Kararların oy birliği ile alındığı NATO’dan bu aşamada çıkmak büyük hata olur. NATO her şeye rağmen dünya siyasetinde hala söz sahibi. Biz de NATO’da.
AB güvenlik gerekçeleriyle Türkiye’yi kesinlikle tam üye yapmaz. İlişkiler bu gerçek ışığında ele alınmalı.
Yunanistan’la çıkacak bir krizde ABD ve AB Yunanistan’ın yanında yer alacaktır. Ancak kucağında değil. Hiçbirinin Türkiye ile sıcak çatışmayı göze alacağını düşünmüyorum. Bu nedenle ulusal çıkarlarımızı korumada kararlı olmak gerekir.
Ege’de 3000 Yunan Adası var. Hepsini koruyamaz. Sakız, Limni, Midilli ile neden uğraşalım. Kahvede okey oynayanlardan bir ekiple bile Türk Bayrağı çekilebilecek yüzlerce ada var. Düşünsenize manşetleri. Türkiye bir gecede 15 Yunan adasını işgal etti. Hükümet düşer.
Yunanistan bağımsızlığını kazandığı günden bugüne tek kurşun atmadan şu anki siyasi haritasına kavuşmuştur. Ancak artık deniz bitti. Yunanistan’ın alacağı hiçbir şey kalmamıştır. Türkiye sırtını duvara dayamıştır. Bundan sonra çıkabilecek bir savaşta toprak kaybeden Yunanistan olur.
Kıbrıs konusu bizim için ANNAN Planı ile kapanmıştır. Artık Annan Planı gibi Ada’yı kısa sürede Rum hakimiyetine sokacak paçavraları tartışmak bile büyük hata olur. İki tam bağımsız ve eşit kurucu devletten oluşan Konfederasyon dışında çözüm kabul edilemez. Edeni tarih affetmez.”