Erasmus’la gönderilen öğrenciler ortada kaldı

erasmus
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erasmus kapsamında yurtdışına giden öğrencilerin hibe paraları ödenmedi. Öğrenciler evlerinden binlerce kilometre uzakta parasız pulsuz kaldı. Yurt paralarını dahi ödeyemeyen, yemek parası bulamayan öğrenciler, “Ortada kaldık” diye isyan ederken Dışişleri Bakanlığı, topu Avrupa Birliği’ne atıyor.

Sözcü.com.tr’den Yusuf Demir’in haberine göre; Türkiye’nin öğrenci değişim programı “Erasmus” kapsamında yurtdışına gönderdiği yaklaşık 15 bin öğrenci bu yıl evlerinden binlerce kilometre uzakta çok zor günler geçiriyor.

Türk Lirası’nın, Euro ve Dolar karşısında şiddetli değer kaybı nedeniyle, zaten Erasmus’a zor şartlarda katılan öğrencilerin devlet tarafından vaadedilen hibeleri yatırılmadı. 10 ay için ayda 600-700 euro vaadedilen burslar iki aydır ödenmedi. 10 ay yerine sadece 2 buçuk ay ödeme yapılacağı dedikoduları öğrencileri çaresiz bıraktı.

Ailelerinin kısıtlı imkanlarıyla kuruş hesabı yaparak, iyi bir eğitim almak amacıyla yabancı ülkelere giden öğrenciler, burs paraları yatırılmayınca ne yapacaklarını şaşırdı. Kaldıkları evlerin, yurtların parasını ödeyemeyen öğrencilerden bir kısmı yemek parası dahi bulmakta zorlanıyor.

DIŞİŞLERİ SIKINTIYI İTİRAF ETTİ

Erasmus projesini Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Türkiye Ulusal Ajansı koordine ediyor. Ajans, 19 Eylül’de yaptığı açıklamada ödemelerin yapılmadığını itiraf etti. Nedenini ise şu cümleyle açıkladı:



“Avrupa Birliği içindeki bütçe müzakerelerinin uzaması ve Kovid19 salgının da etkisiyle önceki dönemlerden farklı olarak, 2021-2027 Erasmus+ Program Tüzüğü Avrupa Birliği tarafından 6 ay gecikmeli olarak ancak Haziran 2021 tarihinde onaylanabilmiştir.”

Ulusal Ajans, aynı açıklamada, şartlı bir asgari bütçe oluşturularak üniversitelere gönderildiğini ve mevcut geçici kaynakla en fazla öğrenciye mümkün olan en fazla imkanı sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

ÜNİVERSİTELER: HİBE MİKTARI ÖNEMLİ ORANDA AZALDI, ÖDEME ŞUBAT’I BULUR

Bu açıklamanın hemen ardından üniversitelerden de birbirine benzer açıklamalar yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden yapılan açıklama sorunun boyutlarını da ortaya koydu:

Hibeyle ilgili müzakereler devam ediyor. Tahsis edilen hibe miktarında geçmiş yıllara kıyasla önemli oranda azalma var. Öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarlarında değişikliğe gitmek zorunda kaldık.
Bu itibarla öğrencilerimize toplamda 2.5 aylık (sözleşmede 10 ay) hibe desteği sağlanabilecektir. Bu paranın ödenmesi de 2022 yılı Şubat ayını bulabilecektir.
Sonuçta, öğrencilerin büyük bölümünün paraları iki aydır ödenmiyor. Anlaşılan o ki Şubat ayına kadar da ödenmeyecek. Ödenecek miktar çok daha az olacak. 10 ay için vaadedilen aylık 600-700 Euro yerine 2 buçuk aylık ödeme yapılacak.

NEDEN DEVLET DEVREYE GİRMİYOR

Öğrencilerin büyük bölümü yaklaşık iki aydır yurtdışında. Parası olan da tüketmiş vaziyette. Her biri kendi çözümünü üretiyor. Neredeyse yemiyorlar, içmiyorlar, gezmiyorlar… Çalışma izinleri olmadığı halde kaçak işlerde çalışanlar var… Bırakıp dönmek de hepsi için mümkün değil çünkü 10 aylık kira sözleşmelerine imza atmışlar.

Öğrencilerin bulundukları yerde yaptıkları gözlemlere göre sadece Türkiye’den giden öğrenciler bu sıkıntıyı yaşıyor. Belli ki ya sorunun kaynağı farklı ya da devletler AB’den gelecek para gecikse de evlerinden uzak bu öğrencilere başka bir bütçeden ödeme yapıyor ve gençlerini mağdur etmiyor.

SADECE YURT PARASI ASGARİ ÜCRET KADAR

Son yıllarda Erasmus’la yurtdışına giden öğrenci sayısı 15-17 bin arasında… Bu yıl kaç kişinin gittiği, kaç öğrencinin mağdur olduğu resmen açıklanmadı. Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Türkiye Ulusal Ajans konuyla ilgili cevap vermedi.

Bu Yazıya Tepki Ver