Erdoğan, siyanürlü ilk altını döktü

siyanürlü altın
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erdoğan’ın katıldığı törenle açılan ve müjde diye duyurulan Söğüt Altın Madeni bölgeyi hem kimyasala boğacak hem de çölleştirecek. Faaliyet alanını 3 kat artırarak 681 futbol sahasına çıkaran şirket, yılda 292 ton siyanür kullanacak. 3 derenin bulunduğu bölgede 17 bin ağaç da kesildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilecik’te Söğüt Altın Madeni tesisinin açılışını ilk külçeyi dökerek yaptı. Sahadaki rezerv miktarı müjde diye duyurulan altın madeninin açılışı, birçok ekolojik yıkımı beraberinde getirecek. Orman ve tarım arazilerinden oluşan 681 futbol sahası büyüklüğündeki alanda balıkların yaşam alanı olan 3 adet dere geçiyor. Madende, halk arasında kostik, kezzap diye adlandırılan kimyasalların yanı sıra yılda 292 ton siyanür kullanılacak

Daha önce Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen Korudanlık Altın Madeni, 2020 yılında Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Gübretaş’ın kurduğu Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş.’ye devredildi. 2020’nin sonunda, 6,5 milyar dolar değerinde 109 ton altın rezervi bulunduğu ‘müjdesi’ verildi. Ülkede üretilen altının yüzde 15’inin buradan sağlanacağı öne sürüldü. Şirket, Koza’dan aldığı madende kapasite artışı, cevher zenginleştirme (ayrıştırma), atık deposu ve beraberinde birçok tesis yapmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Projeyi inceleyen Bakanlık, ÇED olumlu kararı verdi.

Erdoğan, dün kapasite artışı ve yeni tesislerin açılışını ilk külçeyi dökerek yaptı.

EKOLOJİK FELAKET

•Maden ve tesisler 681 futbol sahası büyüklüğünde tarım ve orman arazisi üzerine kuruldu.



•Birçok zehirli kimyasalla beraber yılda 292 ton siyanür kullanılacak.

•Yılda 22 bin kg patlayıcı madde kullanılacak, 30 ton kapasiteli patlayıcı depo inşa edildi.

•23 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan bölgede 17 bin 861 adet ağaç kesilecek.

•Bölgede önemli su kaynakları bulunurken 3 dere de ÇED alanı içerisinde yer alıyor.

Haberin tamamı için tıklayınız.

Bu Yazıya Tepki Ver