Fransa’nın Abdülhamid ikilemi

fransa
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Strazburg’da yaşayan Şaban Kiper’in arşivi, 20. yüzyılın başında Osmanlı’ya karşı Batı’nın tutumundan, 1915 Ermeni olaylarına birçok meseleye ışık tutuyor.

Fransa’nın Strazburg kentinde yaşayan ve aslen Niğdeli olan Şaban Kiper, 2000’li yılların başında “Dedelerimiz gerçekten bir soykırım yaptı mı?” sorusuyla hareket ederek dönemin Fransızca gazetelerini satın almaya başladı. II. Abdülhamid dönemini kapsayan 150 gazeteye ulaştığını ifade eden Kiper, “Bu gazetelerde Fransız basınının, 1901’e kadar Abdülhamid ile ilgili methiyeler yazdığını, Fransa açısından iyi bir müttefik olduğunu belirttiğini görüyoruz. Ancak 1901-1902’den sonra bir kırılmayla basının dili tamamen değişiyor, Osmanlı’yı ötekileştirme çabası var” dedi.

 1915’TE İNGİLİZ PARMAĞI

 KİPER, bu dönem Fransız basınında Sultan II. Abdülhamid’e “Kızıl Sultan” lakabı yakıştırıldığına, ‘insanları sevmeyen ve öldüren diktatör sultan’ portresinin özellikle öne çıkarıldığına işaret etti. Koleksiyonundaki 17 Kasım 1895’e ait Le Journal gazetesinde yer alan bir habere dikkat çeken Kiper, haberde, Ermeni olaylarının tamamen İngilizlerce planlanıp sahneye konulduğunu ve Osmanlı’nın üstüne yıkılmak istendiğinin anlatıldığını aktardı.

Hayali yazardan ‘Kızıl Sultan’ kitabı

SULTAN II. Abdülhamid ile ilgili ilk Fransızca kitap olan ‘Abdul Hamid-Kızıl Sultan’ın, 1936’da Gilles Roy tarafından yazıldığını dile getiren Şaban Kiper, Osmanlı hanedanının torunlarının yaptığı araştırma, bu isimre bir kişinin hiç var olmadığını gösterdiğini aktardı. Kiper, “Gilles Roy diye biri hiçbir kayıtta yok, hayali bir isim. Kitap analiz edilince, gazetelerin haberlerinden toplama olduğu anlaşılıyor. Kitabın önsözünü de Fransa sömürgeci zihniyetinin Cezayir’deki en katı generali Leon Lamouche yazmış” yorumunu yaptı.



Bu Yazıya Tepki Ver