Gözler yeniden Çin’in üzerinde

korona2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Laboratuvardan yayılma olasılığı hem WHO hem de ABD Başkanı Biden tarafından dillendirilen virüsün çıkış noktası yeniden masaya geliyor… AB’nin bu konuda Biden ile iş birliğine gideceğini duyurmasının ardından ABD dışındaki G7 liderleri de yeni soruşturma için WHO’yu zorlama kararı aldı

Dünyanın üzerine kâbus gibi çöken ve milyonlarca hayatı sevdiklerinden koparan Kovid-19’un laboratuvardan yayılma ihtimalinin bir kez daha araştırılması gündemin önemli maddelerinden biri haline geldi… Bu konuda daha önce yapılan araştırmada orijinal örneklere erişimi engelleyen Çin, yeterince şeffaf olmamakla suçlanıyor. Uzmanlardan oluşan bir ekibi 4 hafta Wuhan’da kalan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de ‘örtbas’a ortak olduğu gerekçesiyle yoğun şekilde eleştiriliyor. Çinli bilim insanları ile ortak hazırlanan raporun ardından virüsün laboratuvardan sızma olasılığının son derece yüksek olduğunu dillendiren WHO’ya baskılar giderek artıyor.

Örtbas ihtimaline tepki

ABD Başkanı Joe Biden’ın istihbarat raporlarına dayanarak, “Virüsün laboratuvardan sızdığına yönelik senaryo üzerinde duruyoruz” açıklamasından sonra harekete geçen Avrupa Birliği, Birleşik Devletler ile iş birliğine gideceğini duyurdu. Son olarak ABD dışındaki G7 ülkeleri (İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada) de örtbas ihtimali nedeniyle yeni soruşturma için WHO’ya baskı yapma kararı aldı.

Çin Ordusu’na çalışıyorlar!

ABD’li günlük finans ve haber gazetesi Wall Street Journal, Wuhan Laboratuvarı’ndaki üç çalışanın Kasım 2019’da Kovid-19’a (İlk vakalar bildirilmeden önce) benzer semptomlarla hastaneye kaldırıldığını ortaya çıkarmıştı. ABD’nin önemli dergilerinden Vanity Fair ise gen düzenleme teknolojisi kullanılarak geliştirilen farelerin, Kovid-19’un altyapısını oluşturan SARS-CoV-2’ye duyarlılıklarını araştıran Nisan 2020 tarihli bir çalışmayı gün yüzüne çıkardı. Çalışmanın 23 ortak yazarından 11’inin ordu için araştırmalar yapan Çin Askeri Tıp Bilimleri Akademisi için çalışması dikkat çekiciydi…



Şeffaf araştırma engelleniyor

ABD’li Vanity Fair dergisinde Yer alan bir makalede, “Ulusal Güvenlik Konseyi müfettişlerinin, Kovid-19’un bir laboratuvardan sızdığı ve diğer kurumlara ulaştığı teorisini destekleyen önemli kanıtları ortaya çıkardıklarına inanıyoruz” ifadesi kullanıldı. Ulusal Güvenlik Konseyi’nin kıdemli direktörü Anthony Ruggiero, “Devre dışı bırakıldık. Çok olumsuz tepki ile karşılaştık” yorumunu yaptı. Ocak ayında da ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin hükümetini Kovid-19 pandemisinin kökenine ilişkin şeffaf bir araştırmayı sistematik şekilde engellemekle suçlayan bir bilgi notu yayınlamıştı.

İddiaların ardı arkası kesilmiyor

Çin’in araştırma zaafları konusunda çok sayıda farklı iddia ortaya atıldı… Wuhan Viroloji Enstitüsü’nün (WIV) baş araştırmacısı Shi Zhengli (Yarasa Kadın), insanlaştırılmış fareler üzerinde en az iki yeni koronavirüs test etti. WIV, sivil iddiasında olsa da Çin ordusuyla yayınlar ve gizli projeler üzerinde çalışıyor. WIV, bir dizi koronavirüs laboratuvarına ev sahipliği yapıyor ancak yalnızca birinde araştırmacıların bağımsız oksijenli tam vücut basınçlı giysiler giyme zorunluluğu vardı. 2004’ten bu yana ikisi Pekin’in en gözde laboratuvarında olmak üzere dört SARS sızıntısı keşfedildi.

Bu Yazıya Tepki Ver