Her ihalenin yüzde 25’i yolsuzluğa gidiyor!

sağlık
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Normalde sağlık sektöründeki yolsuzluk ‘%10 ila %25’ arasında değişse de bunlar normal zamanlar değil. Kovid dönemi acil ihtiyaç ve arz kıtlığı nedeniyle yolsuzluk için oldukça zengin fırsatlar sağladı.

İngiltere ve ABD’den Brezilya’ya kadar birçok ülkede görülen sıradan bir tablo var: Standartların altında ventilatörler, aşırı pahalı ekipman, çok az uzmanlığa sahip veya hiç uzman olmayan şirketlere verilen kârlı sözleşmeler hayatın rutini artık. Normalde, bir kamu sözleşmesinin değerinin tahminen %10 ila %25’i her yıl yolsuzluk nedeniyle kaybedilir. Ama bunlar normal zamanlar değil. ACİL ihtiyaç, arz kıtlığı ve bunalmış sağlık sistemleri, hükümetlere yolsuzluk için zengin fırsatlar sağladığından koronavirüs pandemisi sırasında yolsuzluk rakamlarının çok daha yüksek çıkması bekleniyor. Hükümetler, acil duruma tedarik kontrollerini ve dengelerini gevşetti. Birçoğu, ihaleleri rekabetçi yapıya açma ihtiyacını ortadan kaldırarak acil durum mevzuatına başvurdu.

KALİTE YOK

Örneğin İngiltere’de koronavirüsle ilgili ekipman satın alırken bir ihaleyi açık bir şekilde duyurma ve tedarikçilerle doğrudan pazarlık yapma şartları atlanabiliyor. Profesyonel tıbbi ürünler tedarik etmede hiçbir sicili olmayan şirketlere sözleşmeler verildiği de görüldü. Dünyanın dört bir yanındaki kovid-19 müdahale cihazları tedarikçileri, hiçbir deneyim veya kalite eşiği olmadan ortaya çıkıyor.

Bu Yazıya Tepki Ver