İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi mazbatasını aldı

iran
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’da 18 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan muhafazakar İbrahim Reisi, mazbatasını ülke lideri Ali Hamaney’den aldı.

Başkent Tahran’da İmam Humeyni Hüseyniyesi’nde düzenlenen mazbata törenine İran lideri Hamaney’in yanı sıra 7. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei ve diğer üst düzey yöneticiler katıldı.

Törende İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli’nin 13. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin raporu sunmasının ardından Hamaney, Reisi’nin cumhurbaşkanlığını onaylayarak mazbatasını teslim etti.

Hamaney’in Özel Kalem Müdürü Muhammed Gulpayegani, Reisi’nin cumhurbaşkanlığının onama metnini okudu. Onama metninde Hamaney’in şu ifadeleri yer aldı:

“Halkın Sayın Seyid İbrahim Reisi’ye verdiği oyları onaylıyor ve kendisini İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına atıyorum.”

Bu onamayla Hamaney, Reisi’yi 4 yıllığına Cumhurbaşkanlığı görevine atamış oldu.



Reisi: “Yaptırımların kaldırılması için çalışacağız”

İran’ın 8. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını kaldırmak için çalışacaklarını ancak ekonomiyi şartlara bağlamayacaklarını söyledi.

Başkent Tahran’da bugün düzenlenen törenle Cumhurbaşkanlığı mazbatasını İran lideri Ali Hamaney’den alan Reisi, burada yaptığı konuşmada ülkedeki sorunlara değindi.

Halkın en fazla ekonomi, işsizlik ve konut yetersizliğinden şikayet ettiğini ve yeni hükümetten değişim beklediğini aktaran Reisi, şu ifadeleri kullandı:

“Halk, yeni hükümetten adaletin uygulanmasını, yolsuzlukla mücadele edilmesini ve rantçılığa son verilmesini istiyor. Yaptırımların kaldırılması için çalışacağız ancak halkın sofrasını ve ekonomiyi şarta bağlamayacağız. Yabancıların iradesine bağımlı kalmayacağız.”

Reisi, 5 Ağustos’ta İran Meclisinde yerli ve yabancı konukların katılımıyla düzenlenecek yemin töreninin ardından İran’ın 8. Cumhurbaşkanı olarak görevine resmen başlayacak.

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi Brüksel’de protesto edildi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir grup, bugün mazbatasını alan İran’ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi protesto etti.

İran Milli Direniş Konseyinin (NCRI) çağrısı üzerine bir grup, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi’yi protesto etmek üzere Avrupa Birliği (AB) Komisyonu önündeki Schuman Meydanı’nda toplandı.

İran bayrakları taşıyan göstericiler, “İbrahim Reisi yargılansın”, “Reisi suçlu” yazan dövizler taşıdı.

“Reisi bir katil”, “AB dava açmalı”, “Suçlu Reisi”, “İran’da terör rejimi” gibi sloganlar atan grup Reisi karşıtı konuşmaların ardından dağıldı.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan göstericilerden NCRI üyesi Ali Bagheri, “Bugün NCRI üyeleri, aralarında Brüksel’in de olduğu çeşitli Avrupa başkentlerinde Reisi karşıtı gösteriler düzenliyor.” dedi.

Reisi’nin İran’da 1988’de siyasi suçluların idamlarından sorumlu olduğunu iddia eden Bagheri, AB’yi Reisi’yi cumhurbaşkanı olarak tanımamaya çağırdı.

Bagheri, Reisi’nin uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini ifade etti.

Bu Yazıya Tepki Ver