İstanbul sular altında

18297237
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meteorolojinin yaptığı uyarıların ardından yağış dün öğle saatlerinde Avrupa Yakası’nda etkili olmaya başladı. Daha sonra Anadolu Yakası’na yöneldi. Şişli, Beyoğlu, Bayrampaşa, Beylikdüzü, Arnavutköy, Sultangazi, Zeytinburnu, Fatih başta olmak üzere İstanbul’un neredeyse tamamı etkilendi. 17 farklı noktada su baskınları oldu

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, ‘Bizim mahalle de İstanbul’un kenarı demek. Sokaklarında gezilmez ki yüzme bilmeyerek’ demiş, ‘Küfe’ şiirinde. Taa 100 yıl önce. 1900’lerin başlarında. Aradan bir asır geçmesine rağmen İstanbul’da değişen fazla bir şey yok. Hafta başından bu yana etkili olan sağanak yağış dün de etkisini iyice artırdı ve mega kentin dört bir yanından su baskını, sele dönen yollar, çöken duvar haberleri geldi. İstanbul Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada kent için sarı kodlu uyarıda bulunulmasından sonra dün öğlen 12.00’den itibaren sağanak yağış başladı.

2 BİN 500 PERSONELLE MÜDAHALE

Avrupa Yakası’nda başlayan yağış, Anadolu Yakası istikametinde ilerleyerek il genelinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmur geçişleri şeklinde devam etti. Yağışlar nedeniyle, kentin bazı noktalarında, alt geçitlerinde, ana arterlerinde göllenmeler yaşandı. 17 noktada su baskını oldu. Yağış en fazla Şişli, Beyoğlu, Bayrampaşa, Beylikdüzü, Arnavutköy, Sultangazi, Zeytinburnu, Fatih civarında etkili oldu. İBB su baskınlarına 2 bin 500 personelle müdahale edildiğini açıkladı.

Balat’ta yaşanan su taşkınları tramvay seferlerini durdurdu

Yağmur Balat’ta taşkınlara neden oldu. Yolları su basarken, Fatih’te Balat Sosyal Tesisleri ile Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay Hattı’nda ve Abdülezelpaşa Caddesi’nde su baskınları yaşandı. Yaşanan su baskını nedeniyle Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı tramvay hattında seferler durdurulurken, vatandaşlar yağış altında zor anlar yaşadı. Mazgalların tıkanmasından dolayı Abdülezelpaşa Caddesi’nde yaşanan su taşkınlarında araç sürücüleri zorluk çekti.  Tramvay hattında ve sosyal tesislerde yaşanan su baskınına önlem olarak rayların üstüne bariyer kuran yetkililer, fırçalarla suyun yönünü değiştirdi. İSKİ’nin kombine aracı bölgeye gelerek hat üstünde su çekti.



Şişli’de çukura otomobil düştü

Şişil’de yaklaşık iki ay önce  Esentepe Mahallesi Ecza Sokak ile Atom Sokak’ın kesiştiği noktada meydana gelen göçük bir türlü onarılmadı. Ancak vatandaşların yoğun şikayeti üzerine dün bu noktaya gelen görevliler göçüğü kum ile doldurarak ayrıldı. Sabah o yolu kullanan bir sürücünün otomobili, yağmurla

Hadımköy’de metrekareye 49 kg yağış düştü

Sağanak yağış sonucunda metrekare başına düşen yağmur miktarında Hadımköy öne çıktı. En fazla yağışı alan Arnavutköy’e bağlı Hadımköy Mahallesi’nde metrekareye 49, Şişli’de ise 40 kilogram yağış düştüğü belirtildi. En az yağış alan Eyüpsultan’a bağlı mahalle olan Göktürk’te metrekareye 9,  Üsküdar’da ise 24 kilogram yağış miktarı yaşandığı ifade edildi. Öte yandan  yağış sonrası trafikte yoğunluk yaşandı. İBB Trafik Yoğunluk Haritası verilerine göre, saat 18.15’te trafik yoğunluğu yüzde 72 olarak ölçüldü.

CNN TÜRK Meteoroloji Koordinatörü Prof. Dr. Orhan Şen, haziran ayında görülen kuvvetli yağışlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şen’in açıklamaları şöyle: ”Sıradışı meteorolojik olaylar yaşıyor Türkiye… Mart ayında kuvvetli bir kış gördük, haziranda ise ekim gibi havaları görüyoruz. Sıradışı olaylar bunlar. Küresel ısınmanın meydana getirdiği bir iklim değişikliğinin sonucu olarak görüyoruz bunları. Yerel sağanak yağışlar göreceğiz. Pazar günü Balkanlardan bir soğuk hava dalgası geldi ve Marmara’da etkili oldu ve olmaya devam edecek. Pazartesiye kadar bu riskler devam edecek. Perşembe gününden itibaren sıcaklıklarda artış görünüyor.”

Başakşehir’de istinat duvarı çöktü

İstanbul’da şiddetli yağışın etkili olduğu ilçelerden biri de Başakşehir oldu. Şeyh Şamil Caddesi’ne bağlanan 13. Cadde’de yapılan yol genişletme çalışmaları sırasında istinat duvarı çöktü. Çalışmalar nedeniyle Şeyh Şamil Caddesi’nin trafiğe kapalı olan bölümüne doğru çöken yolda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. İstinat duvarından devrilen ve tehlike oluşturan beton bloklar iş makinesi ile parçalara ayrıldı. Çökme nedeniyle yağmur suyu drenaj ve kanalizasyon hattı da zarar gördü. Ekiplerin çöken duvarda çalışması devam ediyor.

Eyüpsultan’da cadde sular altında

Eyüpsultan’da, yapılan uyarıların ardından etkili olan sağanak yağış sonrası bir cadde sular altında kaldı.  Eyüpsultan’da etkili olan yağış nedeni ile birçok noktada su baskınları yaşandı. Etkili olan yağış nedeni ile Yeşilpınar Mahallesi Karadeniz Caddesi’ni su bastı. Mazgalların tıkanması nedeni ile taşan sular sürücülere zor anlar yaşattı. Gaziosmanpaşa’da Eyüp’e çıkan bir yol ise göle döndü. Araçlar yolda güçlükle ilerledi. Bir kamyote ise göle dönen yolda bozularak orada kaldı.

Sultangazi’de araçlar suda mahsur kaldı

Birden bastıran yağış sonrası Sultangazi Cebeci Mahallesi 2536 sokak sular altında kaldı. Üç aracın mahsur kaldığı sokakta ev ve iş yerlerini su bastı. Evlerini su basan bazı mahalle sakinleri gözyaşlarına hakim olamazken, göle dönen sokağa çantası düşen bir kadının yardımına mahalle muhtarı Muhammet Ayşan yetişti. Ayşan, takım elbisesiyle suya girerek çantayı alıp, kadına teslim etti. Bölgeye belediye ekipleri sevk edildi. İSKİ’nin ve ilçe Belediyesi’nin sokaktaki su tahliyesi ve çalışmaları devam ediyor.

Su baskınları tramvay seferlerini durdurdu

İstanbul kuvvetli yağış tramvay seferlerini durdurdu. Su baskınları nedeniyle Kabataş-Bağcılar ve Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı seferleri uzun süre yapılamadı. Metro İstanbul’dan yapılan açıklamada, “Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’nda geçici bir süre için seferlerimiz, Bağcılar-Fındıklı istasyonları arasında yapılmaktadır” denildi. Diğer açıklamada ise, “Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay Hattı’nda geçici bir süre için seferlerimiz yapılamamaktadır” uyarısı yer aldı.

 

İstanbul Adalet Sarayı’nda giderler patladı

İstanbul’u etkisi altına alan sağanak nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Çağlayan bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda yoğun yağış nedeniyle su giderlerinin patladığı bilgisine ulaşıldı. Giderlerin patlamasıyla su alt katlara indi. Su baskını nedeniyle adliyede saatlerce temizlik yapıldı.

İkitelli’de motosikletler gölde kaldı!

İkitelli’de Organize Sanayi Bölgesi’nde seyir halinde olan iki motosikletli, sağanak yağış nedeniyle göle dönen yolda ilerlerken bir anda araçlarının hakimiyetini kaybetti. Ardından araçlarıyla birlikte yola devrildi. Kısa süre sonra toparlanan sürücüler birbirlerinin yardıma koştu. Sırayla araçlarını sudan çıkaran sürücüler daha sonra oradan ayrıldı.

Galata’da sokaklar adeta nehri andırdı

İstanbul’da etkili olan sağanak yağışın ardından tarihi Galata Kulesi’ne çıkan sokaklar adeta nehri andıran bir hal aldı. Etkili olan yağışla beraber Galata’daki birçok sokağı su kapladı. Tarihi Galata Kulesi’ne çıkan ara sokaklar ve merdivenler adeta bir nehir haline büründü. Merdivenlerden sular nehri andırır derecesinde akarken birçok sokak da sular altında kaldı.

İBB’NİN MÜDAHALE ETTİĞİ ALANLAR ŞUNLAR:

  1. Çağlayan Alt Geçit Şişli Piyalepaşa istikameti
  2. Zincirlikuyu Söğütlüçeşme yönü tünel çıkışı
  3. Rami Demirkapı Kavşağı Alt Geçidi
  4. Eyüpsultan Otakçılar Caddesi
  5. Beyoğlu Halıcıoğlu Askerlik Şubesi önü
  6. Vatan Caddesi İGDAŞ Ulubatlı
  7. Balat Sahilyolu
  8. Haliç Sosyal Tesisleri önü
  9. Haliç Köprüsü orta yol
  10. Eminönü İskeleler önü
  11. Üsküdar Salacak Sahilyolu
  12. D100 Altunizade Köprü üstü
  13. Bayrampaşa Maltepe Alt Geçit
  14. Şişli Odesa Bulvarı Çağlayan Çıkışı
  15. Sultangazi Necip Fazıl Caddesi
  16. Kemeraltı, Meclisi Mebusan, Kılıçalipaşa Cd.
  17. Başakşehir Başak Mah. Şeyh Şamil Cad.

 

Bu Yazıya Tepki Ver