Piyasalarda dolar yangını

dolar
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelişmiş ülkelerinki dahil diğer para birimleri ve emtialar üzerinde baskı arttı. Euro, İngiliz Sterlini ve Japon Yeni yüzde 1.5’u aşan düşüş yaşadı. Borsalar ve değerli metallerin yanı sıra petrol fiyatları da geriledi

ABD Merkez Bankası’nın (FED) sergilediği ‘şahin’ tavrın ardından ABD Doları haftanın son işlem gününde son 9 ayın en iyi haftalık performansı sergilerken, diğer para birimleri ve emtialar üzerindeki baskı arttı. Dolar karşısında Euro, İngiliz Sterlini ve Japon Yeni yüzde 1.5’u aşan düşüş yaşarken, altın, gümüş, platin gibi değerli metallerdeki haftalık kayıplar yüzde 9’a vardı. Korku endeksi olan VIX ise mayıs ayından beri ilk kez 20’nin üzerinde…

TAHVİL ALIMLARINI KISABİLİR

FED toplantısının ardından yatırımcılar dolardaki kısa pozisyonlarını kapatırken, dolar endeksi de haftalık 1.6 puan artarak son 2 ayın en yüksek seviyesi olan 92 puanı aştı. Başta kurlar olmak üzere piyasaları sarsan FED toplantısının en önemli çıktısı, noktasal grafikte daha önce 6 olan 2023’te faiz artışı öngörenlerin sayısının 13’e yükselmesiydi. Bu gelişme, pandemi döneminde bilançosu 8 trilyon doları aşan FED’in tahvil alımlarını beklenenden erken kısabileceği şeklinde yorumlandı, bankalardan ters repoya gelen gecelik talep 750 milyar doların üzerine çıkarak rekor kırdı.

AVUSTRALYA DOLARI DİPTE

Dolar karşısında ekim ayından bu yana en kötü performansını sergileyen Euro, yüzde 1.6 değer kaybederken euro/dolar paritesi de 1.21’lerden 1.19’a geldi. Japon Yeni ise son 11 haftanın en düşük seviyesinde. Ddolar/Yen paritesi 110 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. İngiliz Sterlini’nin haftalık kaybı yüzde 1.5’u bulurken Avustralya Doları da Asya piyasalarında aralık ayından bu yana ABD Doları karşısındaki en düşük seviyesine geldi.



‘Güvercin’ ECB, FED’in gerisinde

Diğer para birimlerinin ABD doları karşısında yaşadığı değerlendiren analistler, ‘güvercin’ nitelemesi yapılan Avrupa Merkez Bankası (ECB) cephesinin para politikası döngüsünde FED’in gerisinde kaldığına dikkat çekti. Bunun da yatırımcının Euro almakta gönülsüz davranmasına yol açtığı belirtildi. Commerzbank, bülteninde önemli bir veri akışının olmadığına ve FED toplantısının yansımalarının sürdüğüne dikkat çekerek “ABD Merkez Bankası bir adım önde ve sonuç olarak dolar, Euro karşısında destek bulmaya devam edecek” yorumunu yaptı.

Dow Jones’un en kötü haftası

FED’in tavrı, borsa ve emtialardaki fiyatlamayı da aşağı çekti. ABD’de Dow Jones endeksi ocak ayından bu yana en kötü haftayı yaşarken, Avrupa’da Stoxx 600 endeksi yüzde 1’e varan kayıp yaşadı. Brent petrol ve Batı Teksas Petrolü (WTI) perşembe gününden bu yana yüzde 1.5 ila yüzde 2 arasında düştü. Emtialardaki düşüş petrolle sınırlı kalmadı. Altın haftalık yüzde 5.5 düşerek 100 günlük ortalamanın da altını gördü ve 1767 dolara kadar indi. Gümüşteki kayıp ise yüzde 7’yi aştı. Yılın rekortmeni bakır yüzde 7.1 değer kaybetti.

Bu Yazıya Tepki Ver