Kara organ nakli üssü Türkiye!

politikamanset2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan ve organ kaçakçılığı uzmanı Vadim Reznichenko, “Gizli organ nakli yapılıyor. İçinde çok nitelikli doktorların bulunduğu suç çeteleri bile var. Özellikle Türkiye’de pek çok kara organ nakli uzmanı kliniği bulunuyor” dedi. Bunu yapan insan olamaz.

Türkiye’nin yüz milyonlarca dolar dönen yasadışı organ nakli pazarında merkez ülke olduğu öne sürüldü. İnsan ve organ kaçakçılığı uzmanı Vadim Reznichenko, Bulgar gazetesi Strana verdiği demeçte, ülkemizde yaşanan durumla ilgili şu utanç verici tabloyu çizdi:

“Çoğu ülkede alım satım yapmak yasa dışı. Bununla birlikte, gizli organ nakli yapılıyor, hatta içinde çok nitelikli doktorların bulunduğu gölge ulus ötesi suç çeteleri bile var. Çin ve Mısır’da olduğu gibi özellikle Türkiye’de de pek çok kara organ nakli uzmanı kliniği bulunuyor.”

Kazakistan’da Özbekler, Kırgızlar ve Ukraynalıları bağışçı olarak kullanan bir suç örgütü faaliyet gösteriyor. Alıcılar, çoğunlukla İsrail’den gelen zengin yabancılar. Hatırlarsanız geçen yıl İstanbul’da organlarını satmayı amaçlayan bir düzineden fazla yabancı tutuklanıp, sınır dışı edilmişti.

Böbreğini sattı, düğün yaptı ve öldü

Ukrayna’nın Lviv bölgesinde 20 yaşındaki bir genç düğün yapmak için yurt dışında böbreğini satınca hayatını kaybetti. Genç, düğün öncesi ailesine çalışmak için yurt dışına gittiğini söyledi. Gerçekten gitti ve yolculuktan 15 bin dolarla döndü. Düğünden bir ay sonra öldü. Gencin vücudundan çıkarılan organın yerinde bir yara izi bulundu. Böbreği kime ve nereye sattığı öğrenilemedi.



Bulgaristan’da operasyon yapıldı

Bulgaristan’ın en büyük hastanelerinden biri olan Lozenets’te gizli organ nakillerinin yapıldığı ortaya çıktı. Bulgaristan Sağlık Bakanı Stoicho Katsarov’a göre, soruşturmanın ardından son iki yılda burada canlı donörlerden böbrek nakliyle ilgili bir düzine operasyon yapıldı. Sağlık Bakanlığı, 1998’den beri sağlık kurumundan sorumlu olan hastanenin müdürü Lyubomir Spasov’u çoktan görevden aldı.

Kendilerini akraba gibi gösteriyorlar

Kaçak organ nakli vakalarında, böbrek bağışçıların Ukrayna ve Moldova’dan gençler, alıcıların ise akrabaları kisvesi altında hayali isimler altında gelen İsrail, Japonya ve Umman vatandaşları olduğu tespit edildi.

50 bin dolardan 5 bin dolar düşüyor

Bulgar gazeteci Ivaylo Yolchev, “Bir böbreğin fiyatı 50 bin dolar. Bir böbrek için bağışçının kendisi sadece 5-15 bin dolar alıyor. Böbreğini, hatta karaciğerinin bir kısmını satmayı kabul ediyorlar. Yani yaklaşık 5 bin dolar, bazen daha fazla kazanabilirsiniz” dedi

 

 

Bu Yazıya Tepki Ver