Kara sularda sıcak saatler

CINSAVAS
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin, Güney Çin Denizi’ne kara sularına izinsiz giren ABD donanmasına ait “USS Curtis Wilbur” savaş gemisini uzaklaştırdı

ÇİN ile ABD arasındaki gerilim dün Güney Çin Denizi’nde yaşanan bir gelişmeyle tırmandı. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Güney Hareket Merkezi Komutanlığı Sözcüsü Tien Cünli, yaptığı açıklamada, ABD’ye ait bir savaş gemisinin izinsiz olarak Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki Şişa Adaları kara sularına girdiğini belirtti. ABD savaş gemisinin bölgeden uzaklaştırıldığı bilgisini paylaşan Tien, ABD’yi, bölgede “gerçek bir baş belası” olarak nitelendirdi.

ABD: SEYİR ÖZGÜRLÜĞÜ

ABD Donanması ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, USS Curtis Wilbur gemisinin, uluslararası hukuka uygun olarak, Paracel Adaları civarında “seyir hak ve özgürlüklerini kullandığı” kaydedildi. Çin, Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya’nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Bu Yazıya Tepki Ver