Kastamonu’da Bozkurt’ta HES kapakları açılmış

ebru hes2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Pakdemirli’nin ‘açılmadı’ dediği Regülatör kapaklarının açıldığı ortaya çıktı. Kastamonu’nun Bozkurt ilçesini adeta haritadan silen sel felaketinde barajların kapaklarının açıldığı ortaya çıktı.

Batı Karadeniz’in karşı karşıya kaldığı sel felaketinin merkezi Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi oldu. Bozkurt selden en fazla etkilenen yerleşim yerlerinin başında geldi. İlçe merkezi adeta bir tsunami gibi gelen sulara teslim oldu.

‘HES BARAJINDA ÇÖKME’ İDDİASI

Yaşanan sel felaketinin boyutunun bu kadar büyümesinde Bozkurt’a 20 km uzaklıkta bulunan HES barajında yaşanan çökmeden dolayı olduğu iddia edildi. Kastamonu Valiliği ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu iddiayı yalanlarken, Bozkurt’ta yaşayan bir çiftçiye selin gerçekleştiği Çarşamba günü giden mesaj ortaya çıktı.

Yeniçağ’dan Fatih Ergin’in haberine göre; mesajda, “Çiftçilerimizin dikkatine. Bölgemizdeki yoğun yağışlar nedeniyle sel riski beklenmektedir. Tesislerimizi ve arazilerimizi korumak amacıyla barajlarımız kapatılmış regulataör kapaklarımız açılmıştır. Tüm çiftçilerimizin önlem almasını önemle rica ederiz” denildiği görüldü.



PAKDEMİRLİ YALANLAMIŞTI
Tarım ve Orman Bakanı ise sel felaketinde Kastamonu Bozkurt’taki HES’le ilgili problem olduğunun söylendiğini belirterek, “Burada HES’le alakalı bir problem yok. ‘Regülatör kapakları, taşkın esnasında açılıyor, ondan patladı’ diyorlar ama böyle bir durum söz konusu değil. Genelde HES’ler bu işin sebebi yerine genelde bana göre mağduru oluyor.” diye konuşmuştu.

Ebru Regülatörü

Ebru Regülatörü ve HES Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde Ezine Çayı üzerindedir. Tesla Enerji bağlı ortağı olan Berke Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen santral 30,62 MWe kurulu gücü ile Türkiye’nin 375. Kastamonu’nun ise en büyük enerji santralidir.

2013’te Bakanlar Kurulu, Kastamonu ilinin Bozkurt ilçesine yapılacak Ebru Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali`nin inşası amacıyla; Kayalar, Bayramgazi, Işığan, Keşlik, Kestanesökü, Kızılcaelma ve Sakızcılar köylerindeki bazı taşınmazların acele kamulaştırılması kararı almıştı.

2013’te Kastamonu İdare Mahkemesi, Bozkurt ilçesindeki Ezine Çayı üzerinde yapılması planlanan Ebru Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi’nin yürütmesini durdurdu. Ancak tesisi 2016’da faaliyete geçti.

Bu Yazıya Tepki Ver