Kemal Sunal’ın Türkiye televizyonlarında gösterilmeyen tek filminin adı, Zübük!

Ql7Apr6
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kartal Tibet’in yönettiği, Aziz Nesin’in hikayesinden Atıf Yılmaz’ın senaryolaştırdığı filmin başlıca rollerinde, Kemal Sunal, Metin Serezli ve Nevra Serezli oynuyor.

Türk siyasi yapısını hicveden film, aynı zamanda tek tek her bir vatandaşa da ayna tutarak, bir baş yapıt olarak Türk sinema dünyasında yerini alıyor.

Film, rüşvet alan ve mevki makam için rüşvet, menfaat, iş takipçiliği vaat ederek bakanlığa kadar yükselen, hükümet deviren İbrahim Zübükzade Efendi üzerinden, toplumun sosyolojik analizini yapıyor.

Dürüst ve namuslu birinin siyasette ve kamuoyu nezdinde hiçbir değerinin olmadığını Avukat Burhan karakteri ile anlatan filmde, Zübük karakterinin bir repliği, aslında tüm filmin analizi gibidir:

“Memlekette bir tek Zübük ben miyim? Hepimizde var bir Zübüklük. Biz Zübük olmaya zorlanmışız. Zübüklerden kurtulmanın yolu, önce kendi Zübüklüğümüzden kurtulmaktır!”

Bakırköy Dayanışma Derneği’nin Ataşehir’de açık hava gösterimi olarak organize ettiği etkinliğin ardından, filmin yapıldığı 1980’den bugüne 41 yılda siyasetin durumu tartışıldı.



 

Bu Yazıya Tepki Ver