Konutlar dükkan oldu, kiralar üçe katlandı

dükkan kiralık satılık
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok konut kiralardaki artışla dükkana çevrilirken, BMD Başkanı Öncel, bu durumun enflasyonu artırdığını belirtti

Pandemi döneminde açık alanlara olan talep alışveriş caddelerinde talebe yol açtı. Tüketici kapalı AVM’ler yerine Bağdat Caddesi gibi açık caddelere yöneldi. Bu durum cadde üzerindeki dükkan kiralarını artırırken, mal sahipleri konutta olduğu gibi dükkan kiralarına da yüksek zamlar yaptı.

Dünya’dan Yener Karadeniz’in edindiği bilgilere göre dükkan kiralarında artış yüzde 300’leri aştı.  Öte yandan yüksek kira getirisi, yine birçok caddede konutların da mağazaya dönüştürülmesine yol açtı.

Av. Ali Güvenç Kiraz, yapılan kira artışlarının “fahiş” olduğunu belirterek “Bu durumu fırsatçılığa dönüştüren mal sahipleri var. Bunun karşılanması mümkün değil ama mahkemeye intikal eden durumlarda hakim bölgedeki rayiç bedelleri dikkate alarak bir artış yapacaktır. Ama bu asla yüzde 300’ü bulmaz. Bu ciddi bir fırsatçılıktır. Bazı mal sahipleri bunu özellikle yapıyorlar ve bunun karşılığında da hakim 10 yılı geçen sözleşmelerde yüzde 20, aşmayanlarda ise yüzde 10 hakkaniyet indirimini zaten kafadan uyguluyor” dedi.

“Kira artışları enflasyonu tetikliyor”

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Sinan Öncel ise konuya ilişkin olarak “Küçük esnaftan zincir mağazaya kadar perakendenin tüm alanını etkileyen bir artış. Bu fiyat artışları, mutlaka ürün fiyatlarına yansıtılıyor bu da enfl asyonu artırıyor. Bu konuda mülk sahibi ile kiracı arasında çatışma yaratmayacak bir formül bulunması lazım ki o da konut kiraları için getirilen yüzde 25’lik üst sınırın işyerleri için de uygulanması” diye konuştu.



Bu Yazıya Tepki Ver