Marmara dünya basınında: Tarihteki en büyük salgın

marmara
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Marmara Denizi’ni esir alan müsilaj (deniz salyası) dünya basının da gündeminde. BBC ve Sky News, müsilajın ‘tarihteki en büyük felaket’ olduğunu yazdı.
Geçen yıl sonundan bu yana deniz salyası (müsilaj) sorunu ile boğuşan ve son günlerde etkisinde artış gözlemlenen Marmara Denizi’ndeki ekolojik olay dünya basınının gündemine girdi.

The Guardian, BBC ve Sky News sayfalarında yer verilen çevre felaketine ilişkin Ak Parti’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın salgını çözmek için söz verdiği belirtilirken, muhalafet liderlerinin Erdoğan’ın konuyu yeterince ciddiye almadığının altı çizildi.

THE GUARDİAN: BALIKÇILIK SEKTÖRÜNÜ TEHDİT EDİYOR
‘Deniz saylası’ adı verilen kalın, kahverengi, kabarcıklı bir köpüğün Marmara Denizi kıyılarını kaplayarak İstanbulluları endişelendirdiğini ve deniz yaşamını tehdit ettiği belirtilen The Guardian’ın haberinde şu ifadelere yer verildi:

“Doğal olarak oluşan müsilaj, Ege’nin Yunanistan yakınlarındaki kıyılarından ilk kez 2007 yılında görülmüştü. Ancak bu salgın kayıtlardaki en büyük salgın ve uzmanlar tarafından sümüksü çamurdan sorumlu alglerin büyümesini hızlandıran kirlilik ve küresel ısınmanın birleşiminden sorumlu tutuluyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar koalisyonu, geçtiğimiz salı günü CHP’nin ‘deniz salyası’nı araştırmak üzere bir meclis komisyonu kurma önerisini reddetti.”

BBC: TARİHTEKİ EN BÜYÜK SALGIN
BBC, mukus benzeri sümüksü bir tabakanın Marmara Denizi boyunca İstanbul yakınlarında yayılarak, deniz yaşamına ve balıkçılık sektörüne zarar verdiği vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Uzmanlar bu durumun nedenini; kirlilik ve iklim değişikliği olduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Umarım denizlerimizi bu müsilaj felaketinden kurtaracağız’ dedi. Türkiye’nin son zamanlarda Karadeniz’i Ege Denizi’ne bağlayan Marmara Denizi’nin geniş alanlarındaki salgının tarihteki en büyük salgın olduğuna inanılıyor ve yerel topluluklar için tahribat yaratıyor. Türk Deniz Araştırmaları’ndan Profesör Bayram Öztürk BBC’ye verdiği demeçte, ‘Müsilajın aşırı büyümesi nedeniyle istiridye, midye ve deniz yıldızları dahil birçok tür tehdit altında. Bu gerçek bir felaket’ dedi.”



SKY NEWS DE ‘TARİHTEKİ EN BÜYÜK SALGIN’ DİYE GEÇTİ
“Türkiye’nin Marmara Denizi kıyısındaki son salgınının tarihteki en büyük salgın olduğuna inanılıyor ve yerel topluluklar için kaosa neden oluyor” ifadelerinin kullandığı Sky News’in haberinde ise şu ifadelere yer verildi:

“Uzmanlar müsilajın nedenini; evsel atıklar, komşu Karadeniz ve Tuna Nehri’nden kaynaklanan kirlilik ve iklim değişikliğinin neden olduğu normalden yüksek su sıcaklıklarına bağladı. Erdoğan ise bu durumu arıtılmamış kanalizasyon sularının denize atılmasına sonucu olduğunu belirterek, yetkilileri soruşturma yapılması için göreve çağırdı. Çevre Bakanı Murat Kurum durumu kabul etti ve hasar tespiti için 300 kişilik bir ekip gönderdi. Ancak muhalefet liderleri, Erdoğan’ın konuyu yeterince ciddiye almadığına dikkat çekerek, değişiklikleri kolaylaştırmak için Paris İklim Anlaşması’nı onaylama hususunda çağrıda bulunuyorlar.”

CNN: UZAYDAN GELMİŞ GİBİLER
ABD’nin en çok izlenen televizyon kanallarından CNN de konuyla ilgili bir haber yaptı. Kıdemli muhabir Arwa Damon imzalı haberde “Bir şeyler çok yanlış gidiyor; uzaydan gelmiş gibi duran balçık burada suyun içindeki tüm yaşamı boğuyor” denildi. Damon, müsilaja boğulmş suya dalarken, “Sanki hiçbir şeyin değişmemesi durumunda gelecekte olacaklara dalıyormuşum gibi hissediyorum” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver