Deniz bilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, müsilaj tehdidi altındaki Marmara Denizi için “çok kötü durumda, şakası yok” uyarısında bulunarak “Balığı ancak tutabilirseniz yersiniz, balığı unutun” diye konuştu.
Prof. Saydam, Marmara Denizi’nin çok kötü durumda olduğunun altını çizerek “Yüzeyde yapılan temizlik çalışması iğne ile kuyu kazmak gibi. Dipten oluşuyor, gördüğünüz kısım buzdağının görünen kısmı. Marmara Denizi’ni kıyısı olan her kentin arıtma tesislerini verimli şekilde çalıştırması gerek. İSKİ hariç kimse çalıştırmıyor. İSKİ de göz önünde olduğu için çalıştırıyor” dedi. Saydam, Marmara Denizi’nin ölmediğini ama can çekiştiği vurgulayarak “Bunlar daha iyi günlerimiz. Daha kötü olacak, koku sorunu baş gösterecek” uyarısında bulundu.
Saydam, Marmara Denizi’nde tüm arıtma tesislerinin çalıştırmak zorunda olduğunu, ancak bu durumda en az 6-7 seneye bir iyileşme beklenebileceğini vurguladı.
Müsilajın geçtiğimiz senelerde de olduğunu, bu sene Karadeniz’de balıkçıların balık tutmasını engelleyecek noktaya geldiğini anlatan Saydam, “Ama bu yıl Marmara Denizi’ne aşırı girdilerden dolayı olağanüstü çoğaldı. Bunun olacağını öngörüyorduk. ‘Marmara’nın üzerine bu kadar gitmeyin’ dedik, kimse dinlemedi, bizim bilgimiz Marmara’nın bu duruma gelmemesi içindi. Bundan sonrasını oturup düşünecekler” diye konuştu.
“KANAL İSTANBUL MARMARA DENİZİ’Nİ ÖLDÜRÜR”
Kanal İstanbul projesine yaratacağı ekolojik felaket nedeniyle karşı çıkan Saydam “Kanal İstanbul Marmara Denizi’nin öldürür. Marmara Denizi mevcut yükü şu an kaldıramıyor. Kanal İstanbul, ek bir yük ve kaldırması mümkün değil. Kanal İstanbul, ağzına kadar dolu Marmara Denizi’ne bir bardak daha su daha koymaktır. Marmara’nın sistemi kanal yapılmadan patlak verdi. Marmara bu haldeyken Kanal İstanbul’u düşünenler varsa buyursun yapsınlar o zaman, çok farklı noktalardayız demektir bu. Doğa ile böyle oynayamayız. Bilime rağmen hiçbir şey yapamayız” dedi.
“BALIĞI UNUTUN”
Saydam, Marmara’dan çıkan balık yenir mi sorusuna da şu ürkütücü yanıtı verdi: Balığı artık unutun. Yakalanabilirse yersiniz. Dalgıçlar, denizin dibinde ağzı açık balıklar görüyor. Eylül’de sezon başladığında, balıkçılar denize açıldığında yakalayana ödül vermek lazım. Balıklar şu an göç edemiyor. Marmara’dan geçemiyor balıklar, Karadeniz ve Ege arasındaki bağlantı kesildi. Balıklar göç etmeye alışmış, sistem onun üzerine kurulu. Şimdi sistem bozuldu. Ne olacağını kestiremiyoruz ama bir şeyler olacağını görüyoruz.