MB’nin altın-döviz oyunu

altındolar
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TCMB’nin rezervlerinin şeffaf olmayan bir şekilde satışını uzun süredir gündeme getiren ekonomist Uğur Gürses, bloğunda bu hesabın baştan ayağa yanlış olduğunu anlatan bir analiz paylaşarak, “Merkez Bankası, döviz ve altın rezervleriyle oynanarak, bir hedge fona çevrildi” dedi.

Gürses’in ‘sayısal bir tesadüf’ olarak ifade ettiği “kayıp 159 ton altınla” ilgisi olmayan hesabı TCMB’nin altın miktarının seyrine dikkat çekiyor. TCMB’nin 116 ton olan altın rezervinin 2017’den itibaren arttırdığına işaret eden Gürses, Temmuz 2020’de bu rakamın 469 tona çıktıktan sonra Şubat 2021’e kadar satış süreci yaşandığına dikkat çekti. Analize göre TCMB’nin Şubat 2021’de mülkiyetindeki altın 159 ton azalarak 310 tona geriledi.

TCMB’nin yanlış ekonomi politikasına, oluk oluk döviz rezervi satılarak harcandığı için 159 ton altını satma gereği duyduğunu söyleyen Gürses, döviz rezervleri eriyince altınların satılmaya başlandığını belirtti. “Hem suyunu çeken nakit dövizi yerine koymak için altınlar satıldı hem de altınların değer kazancı bilanço kârına çevrilmiş oldu. Bu da Hazine’ye aktarıldı” dedi.

 

Bu Yazıya Tepki Ver