Pandemi, eğitim sistemini çökertti. Çocuklar, okuldan-dersten koptu. Ebeveynler, ders çalışmayan çocukları için kısa yolu buldu: Dayak! Anne-babaların ciddi bir eğitime ihtiyacı var. İşte bazı öneriler
Bu tarihi unutmayın: 21 Mayıs 2021. Evet, 2021 yılında “Ders çalışmayan evlatlarınızı dövmeyin” diye haber yapmak zorunda kalıyoruz maalesef. Ama bu sizin eseriniz. Anne-babalar eserinizle övünün! Pandemi yüzünden çocuklar sadece kasım ayında iki hafta ve mart ayında kısa bir süre okula gidebildi. Geri kalan süre evde geçti ve çocuklar, okuldan koptu. Ebeyenler de çocuklarının geleceğini düşünme adına başladılar “Ders çalış oğlum-kızım” diye baskı yapmaya. Baskı işe yaramayınca da dayak başladı. Eğitim uzmanları, bu dönemde çocuklardan çok öğrencilerin üzerine kabus gibi çöken anne-babaların eğitime ihtiyacı olduğu görüşünde. İşte pedagoji uzmanlarının anne-babalar için önerileri:
Çocuklarınıza ders çalışmaları için sık sık nasihat etmeyin. “Ders çalış, ödevini yap, kitabını oku” nakaratı çocuğu örs, anne-babayı da çekice dönüştürüyor. Bunun yerine çocuklarla sohbet etmek gerekiyor. Evde, mutfakta iş yaparken, onları da yapabilecekleri işlerinize ortak edin. İş yaparken muhabbet edin. Kendi çocukluk anılarınızı anlatın. Çocukluğunuzda yaptığınız güzel şeyleri anlatın örnek alsınlar. Yaptığınız yanlışları da anlatın ki ders alsınlar. Ama ben yaptım, sen yapma demeyin.
Lütfen çocuklarınıza zorlanmadan yapabilecekleri işlerin sorumluluğunu verin ve takipçisi olun. Bu konulardaki kararlılığınızı, pes etmeyeceğinizi fark ettirin. Evdeki imkanlarınız ölçüsünde ders çalışma ortamını düzenleyin, aynı odayı paylaşmak zorundaysanız; sessizliği sağlayın, gerekiyorsa fısıltıyla konuşun. Çocuk, kendisinin ders çalışması için sizin o anki tutum ve davranışınızdaki değişimi fark etsin. Şayet ayrı odada çalışıyorsa, teftiş etmek için değil de bazen bir şey sormak için, bazen bir yiyecek içecek ikram etmek için odasına girin. Bazen de “Canım sıkıldı, biraz senin yanında oturabilir miyim?” diyerek odasına girin.
Çocuğunuzu eleştirmeyin, yanlış da yapsa, çalışmasa da sevdiğinizi gösterin ve hissettirin. Yaptığı yanlış davranışları kırmadan, dökmeden münasip bir dil ve üslupla eleştirin. Olumsuz davranışını terk etmesi konusunda cesaretlendirin ve yardımcı olun. “Aman sen dur; yapamazsın, dökersin. Allah müstahakkını versin; bir işi de beceremez, aptal, geri zekalı, şapşal; bir işi de döküp saçmadan yap. Sem dur, sen beceremezsin; ben yaparım, sen git dersine çalış” gibi çocuğun cesaretini kıran, öz güvenini zayıflatan tutum ve davranışlardan kesinlikle uzak durun.
Mutsuz ejderha yaratmayın
Ebeveynlerin en çok yaptığı hatalardan biri de “Ben yemedim çocuğum yesin; ben giymedim, çocuğum giysin; ben gezemedim, çocuğum gezsin; ben okuyamadım, çocuğum okusun” düşüncesi ile doyumsuz bir nesil yetiştirmek. Anne-babalar bütün maddi ve manevi güçlerini çocuklarına harcayıp doyumsuz, hiçbir şeyden mutlu olmayan bir ejderha doğuruyor. Eğitim uzmanlarına göre; çocuk, yokluğu da bilecek. Her istediğini alamayacağını da bilecek. Her şeye gücünün yetmediğini de fark edecek. Bazı şeylere ulaşmak için çok çalışması gerektiğini, çalışmadan kazancın ve başarının olmayacağını da öğrenecek.