Piyasalarda ilk tur rüzgarı

borsa-istanbul
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesi, piyasalarda seçimin ilk turda sonuçlanabileceği fiyatlamasını getirdi.

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin çekilmesi, pazar günü gerçekleşecek seçimlerin ilk turda sonuçlanması ihtimalini artırarak dün borsada sert yükseliş ve kredi risk priminde (CDS) düşüş fiyatlamasını beraberinde getirdi.

Bankacıların “kamu kontrollü” olarak niteledikleri ve TL’nin günlük sınırlı değer kayıplarıyla işlem gördüğü kurda ise bir tepki yaşanmadı.

SEÇİM ÖNCESİ DÖVİZ VE ALTIN TALEBİNDE ARTIŞ

Bankacılar seçim öncesi son işlem gününde bireysellerin yoğun döviz ve altın talebinin devam ettiğine dikkat çekiyor.

Bireyseller için döviz alım ve satımında kurumsallar gibi kısıtlamalar bulunmuyor. Ancak alım satım arasında fark tarihte eşi görülmemiş şekilde açık tutuluyor.

Kurumsal tarafta da döviz talebi yüksek ancak şirketler ve bankalar Merkez Bankası’nın kısıtlamalarıyla belirli şartlar dışında dövize erişimin neredeyse imkansız olduğundan şikayetçi.



Anketler 20 yıldan fazla iktidarda olan AKP iktidarının kaybetme olasılığının arttığını gösterirken, muhalefetin oylarını böldüğü gerekçesiyle sert eleştirilere maruz kalan İnce, sosyal medyada artan negatif kampanyaların ardından adaylıktan dün çekildi.

Konda Araştırma kurucusu Bekir Ağırdır, T24 yayınında yaptığı açıklamada, “İnce’nin çekilmesiyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanma olasılığı güçlenmiş oldu. Yüzde 51 alırsa benim için sürpriz olmaz” dedi.

Başta ekonomi olmak üzere yeni kurulacak iktidarın mevcut politikalarda nasıl bir değişikliğe gideceği piyasa tarafından yakından izleniyor.

BANKALAR TAVAN OLDU

İnce’nin açıklaması sonrası BIST-100 endeksi günü yüzde 7,87 primle 4,858.01 puanda tamamladı. Bankacılık endeksi ise yüzde 9,85 yükseldi.

Türkiye’nin beş yıllık CDS’leri düne göre 50 baz puanın üzerinde düşüşle 486 baz puana geriledi.

Alışılagelmiş politikalara dönüş son yıllarda Türkiye yatırımlarını belirgin azaltan yabancı yatırımcılar için önemli bir şart. Citi raporu bu yönde bir adımın 12 ayda 50 milyar dolar civarı yabancı yatırımın para ve sermaye piyasalarına gelebileceğini gösteriyor.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Hakan Kara twitter paylaşımında, “2012’de 166,4 milyar dolar ile zirve yapan yabancıların TL portföy varlıkları, 2022 sonu itibarıyla 19,5 milyar dolara düştü” dedi.

RESMİ KURDA SINIRLI KAYIP SERİSİ

Dolar/TL günlük oldukça sınırlı değer kayıpları işlem görmeyi sürdürüyor. Dolar/TL bu sabah 19,5750 seviyesinden güne başladı. Bu verilere göre TL dolar karşısında depremden bugüne geçen üç ayda yüzde 3,9 değer kaybederken, yılbaşından bugüne kayıp yüzde 4,4 seviyesinde gerçekleşti.

Mevcut politikalarla dolar/TL’nin kamu tarafından seçim öncesinde olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı ve TL’nin değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin artan görüşler dövize ilgiyi artıran ana unsur.

Artan döviz ilgisi ile TCMB rezervleri son haftalarda belirgin düşüşte. İthalat kısıtlamaları sonrası yüksek seyreden altın talebi ise TCMB altın rezervlerinden karşılanıyor. Altın rezervleri 130 ton civarında azaldı.

Son iki yılda rekor enflasyon seviyelerinin görüldüğü ve TL’nin yaklaşık yüzde 60 değer kaybettiği Türkiye’nin uygulanan ekonomi politikalardan arta kalan hasardan toparlanmasının zaman alması beklenirken, iktidarı kim alırsa alsın 2023’ün kayıp bir yıl olma olasılığı yüksek görünüyor.

TCMB’nin faiz kararlarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İslami kuralları temel aldığı ideolojik yaklaşıma göre şekillendiği sürecin sona ermesi gerektiği ve ideolojik yaklaşım yerine ekonominin gerçeklerinin dikkate alınmasının zorunlu olduğu, muhalefet ve bazı ekonomistler tarafından uzun süredir vurgulanıyor.

Muhalefeti temsil eden Millet İttifakı’nın seçimleri kazanması şu anki politikalar yerine ortodoks görüşlerin benimseneceği konusunda herkes hemfikir. Cumhur İttifakında ise hangi politikaların öne çıkacağı piyasalar açısından net değil.

Kur korumalı mevduat hesaplarına da ilgi dövizde seçim sonrası endişelerle rekor boyutta. Nisan ayının son üç ve Mayıs ayının ilk haftasını kapsayan son bir ayda 21 milyar dolar artan KKM tutarı 113,2 milyar dolara ulaştı. Bankacılar seçim sonrasında her hafta 10 milyar dolara ulaşan itfalar oluşacağına dikkat çekiyor. (REUTERS)

Bu Yazıya Tepki Ver